Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една българска майка". Може ли Вероника Имова от ВСС да бъде безпристрастна по случая "Полфрийман"?


Вероника Имова
Вероника Имова

"He мoжeм дa cи пoзвoлим зaвиcим и пpиcтpacтeн cъcтaв дa глeдa eднo тaĸoвa дeлo, ĸoeтo ce oтнacя ĸъм eдин oт нaй-cepиoзнитe eлeмeнти – нaĸaзaниeтo". Това казва членът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Вероника Имова. В своето изказване по случая "Полфрийман" тя говори за "пролята българска кръв" и пита колегите си "Кого защитаваме ние?".

В случая обаче въпросът е кой обвинява в пристрастност съдиите, постановили определението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман? Вероника Имова е партньорката в живота на адвокат Пеню Грозев. Той пък е представлявал семейство Монови като частни обвинители и граждански ищци по делото срещу австралиеца.

Грозев и Имова са били съпрузи. След развода им те отново заживяват заедно. Обстоятелствата около съжителството им са обществено достояние. От декларацията на Имова, публикувана на интернет страницата на Народното събрание, става ясно, че тя живее във "фактическо съжителство" с адвокат Грозев.

"Не мoжeм дa cи зaтвapямe oчитe пpeд фaĸти, ĸoитo coчaт нa зaвиcимocти вътpe в caмaтa cъдeбнa влacт… He мoжe дa ce ĸaжe, чe тyĸ имa пълeн бaлaнc мeждy пpaвo и cпpaвeдливocт… Cpeщy eдин yбиeц, ĸoйтo нe caмo yби eднo бългapcĸo мoмчe и пpoля бългapcĸa ĸpъв, нo нaпpaви oпит дa yбиe дpyгo бългapcĸo мoмчe. Koгo зaщитaвaмe ниe?", казва още Имова. А думите й са представени от колегата й Драгомир Кояджиков като "изказване на една българска майка".

Има ли обаче самата Имова "зависимости отвътре", след като съжителства с адвоката на пострадалите?

Адвокат Грозев, с когото тя съжителства, обявява на страницата си във Фейсбук на 20 септември, че "съдебният състав, освободил убиеца на българи, е незаконен, съгласно практиката на ЕСПЧ. Защото не е безпристрастен!"

Отводи и гласуване

Имова е взела участие в гласуванията на двете позиции на Съдийската колегия във ВСС по случая "Полфрийман". В първата колегията се солидаризира с болката на семейство Монови, без да споменава за натиска от страна на политици върху съда. След реакцията на над 300 съдии по повод на атаките срещу независимостта на магистратите, колегията във ВСС излезе с ново становище по случая, с което призовава обществото да зачита независимостта на съда.

По време на обсъждането на първата позиция от заседанието отсъстват Лозан Панов, Атанаска Дишева и Боян Новански. По неофициална информация на Свободна Европа отвод са си направили Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров. Първият - защото дъщеря му е в съдебния състав, освободил предсрочно Полфрийман, а вторият - поради познанство с Христо Монов (баща на убития Андрей). Сред гласувалите "за" позицията е Вероника Имова, която участва и в дискусията, критикувайки определението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на австралиеца.

Втората позиция - обръщение към гражданите, отново е гласувана с отводите на Магдалинчев и Мавров. Първият отново посочва като причина дъщеря си, а вторият – познанството си с Христо Монов.

Двамата се отвеждат, защото могат да се приемат за заинтересовани по въпроса, който се обсъжда.

Защо Имова не си прави отвод?

По същия начин, макар на друго основание, заинтересована е и Вероника Имова, защото партньорът й е бил страна по делото "Полфрийман". "Поради това е трябвало да си направи отвод, като съобщи на членовете на съвета тези обстоятелства", коментираха съдии пред Свободна Европа.

Съдийските отводи съществуват много преди приемането на Закона за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси. Според процесуалните закони съдиите могат да разглеждат делата, които са им възложени, само ако не са заинтересовани от изхода на процеса или не може да възникне разумно съмнение в тяхната безпристрастност. Преди да стане член на ВСС, Вероника Имова е дългогодишен съдия и е наясно с това.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG