Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън представи новия си план за Брекзит, ЕС остава резервиран


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Кабинетът на британския премиер Борис Джонсън представи новото си предложение за споразумение за Брекзит пред Европейския съюз. То предвижда замяна на т. нар. предпазен механизъм за Северна Ирландия, основна спорна точка за Лондон и Брюксел.

Предпазният механизъм предвижда ако двете страни не сключат търговско и митническо споразумение след края на преходния период след Брекзит, Обединеното кралство да продължи да спазва някои от правилата на единния пазар и митническия съюз на ЕС. Целта е да се избегне създаване на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия – ключово условие за запазване на мира на острова според Брюксел. Лондон обаче смята предпазния механизъм за посегателство срещу суверенитета си. Той беше причината депутатите в британския парламент три пъти да отхвълят договореното от Тереза Мей споразумение с Брюксел.

Новият план на Борис Джонсън предвижда, ако двете страни не сключат търговско споразумение, Северна Ирландия да остане част от единния пазар на стоки, но да напусне митническия съюз. Според експерти, цитирани от Би Би Си, това би довело до върщане на митническите проверки по ирландската граница – нещо, което Брюксел няколко пъти изключи като възможно решение.

Планън на Джонсън предвижда парламентът на Северна Ирландия първо да гласува за или против плана, според който областта трябва да продължи да спазва някои от регулациите на ЕС, за да може свободно да търгува с Ирландия и останалата част от блока. При евентуално прилагане на този механизъм, Белфаст ще трябва да гласува отново на всеки четири години дали той да остане в сила.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства предложението, което определи като „напредък“, но отбеляза, че проблемът с митническите проверки остава. Предпазлива беше позицията и на премиера на Република Ирлания Лио Варадкар, според когото планът на Джонсън не постига целите, заложени при преговорите, но разговорите за постигане на компромис трябва да продължат.

Британският премиер пое ангажимент Обединеното Кралство да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Лондон и Брюксел трябва да договорят споразумение най-късно до 17 октомври, когато ще се проведе среща на върха на страните от блока, на която те могат да гласуват за или против сделката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG