Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин е готов да продължи договора за транзит на природен газ през Украйна


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин каза, че е готов да предложи на Украйна временен договор за транзит на природен газ, в случай че преговорите за нов договор между Киев и Москва се провалят преди изтичането на настоящия в началото на януари, съобщиха световните агенции. Той обяви, че е готов да продължи договора с до една година.

По време на енергиен форум в Москва в сряда Путин каза, че е готов да подпише договор за транзит в съответствие с европейското законодателство, ако Киев успее да пренесе в законодателството си европейските правила за пренос на природен газ до края на годината. Те предвиждат производството и преноса на газ да се осъществяват от компании, независими едни от други.

Третият кръг от преговори между Москва и Киев с посредничеството на ЕС през септември не постигнаха напредък и все още не е ясно дали страните ще се договорят за подновяване на 10-годишния договор за транзит на газ. Предстои нова среща между двете делегации в Брюксел в края на октомври.

По-голяма част от природния газ от Русия за Европа се пренася през Украйна. Киев печели около 3 млрд. долара от това годишно. Самата Украйна обаче не внася газ директно от Русия след анексирането на Крим и началото на войната в Източна Украйна. Вместо това тя го прекупува от съседни страни като Словакия, Полша и Унгария.

Ролята на Украйна като транзитна страна обаче се очаква да намалее значително след пускането в експлоатация на газопровода Северен поток 2, което се очаква да стане през пролетта на 2020 г. Русия доставя близо една трета от природния газ, използван в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG