Връзки за достъпност

Извънредни новини

Качествени ли са обвинителните актове на Гешев? Лозан Панов с писмо до Цацаров


Сотир Цацаров и Лозан панов по време на заседание на Пленума на ВСС
Сотир Цацаров и Лозан панов по време на заседание на Пленума на ВСС

Какво е качеството на обвинителните актове, изготвени от единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев? Това е основният въпрос в писмо, изпратено в четвъртък от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов до настоящия главен прокурор, ръководител и застъпник за Гешев – Сотир Цацаров.

"Преценката за професионалната квалификация се гради преди всичко на качествените резултати"

Аргументът на върховния съдия е, че "преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност".

Според Панов предстоящото на 24 октомври гласуване в Пленума на ВСС на кандидатурата на Гешев предполага "непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол".

Председателят на ВКС добавя, че Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Прокурорската колегия на съдебния съвет оцени положително професионалните качества на заместника на Цацаров, но становището ѝ се основаваше само на "количествения аспект" в работата му като обвинител.

"Липсва яснота относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове"

"Липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове", уточнява Панов.

Той уточнява и че членовете на прокурорската КАК не са предоставили на ВСС "нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му".

"Резултатите от съдебния контрол по наказателните производства, инициирани по изготвени от него обвинителни актове, правната и фактическа сложност на производствата, биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на кандидата. Необходимо е да се уточнят залегналите в доклада статистически данни, като се съобщи информация относно точния брой внесени в съда обвинителни актове, изготвени от кандидата, за периода от м. май 2012 г. до 19.07.2016 г. Фактът, че тогава е заемал длъжността прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) предполага, че внесените от него обвинителни актове са по дела с по-висока сложност."

Лозан Панов обръща внимание конкретно на периодите февруари 2014 – юни 2016 и юли 2016 – юли 2018 г., когато Гешев работи съответно в специализирания отдел на СГП, а след това като ръководител на специализираната прокуратура.

"Най-достоверна база за изводи са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата"

"Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства", завършва писмото си председателят на ВКС до главния прокурор.

Няколко часа по-късно самият Гешев коментира пред медиите, че от докладите на ВСС става ясно, че по негови обвинителни актове са осъдени 233 лица, което е "отлична оценка за работата ми – не само количествена, но и качествена".

"Фиксацията му е към фигурата на главния прокурор"

"Оценката за работата на един прокурор дава съдът. ВСС е установил, че имам високи професионални качества, и ми е дал висока оценка за работата. Нямам представа защо Лозан Панов се интересува. Единственото ми обяснение е, че през годините си мислех, че той има фиксация към Сотир Цацаров, а сега мисля, че фиксацията му е към фигурата на главния прокурор."

До момента Гешев получи подкрепа от ръководствата на почти всички прокуратури в страната, ДАНС, някои звена на МВР, както и от няколко академици с принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС). Освен, че е сред вносителите на кандидатурата му, подкрепена единодушно от цялата Прокурорска колегия на ВСС, Сотир Цацаров дори заяви, че е готов да гласува два пъти за заместника си, ако се наложи.

Преди две седмици Висшият адвокатски съвет обаче излезе с безпрецедентна позиция, в която заяви, че "кандидатът г-н Иван Гешев не показа, че притежава нужните качествата, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло". С критични становища срещу номинацията му излязоха и няколко съдии, сред които председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG