Връзки за достъпност

Извънредни новини

Томислав Дончев: Компании като "Фолксваген" очакват изградена инфраструктура


Томислав Дончев при откриване на завод в село Баховица през септември
Томислав Дончев при откриване на завод в село Баховица през септември

Българското правителство е направило всичко възможно, за да привлече инвестицията от атомобилния гигант „Фолксваген“, но компанията е искала напълно изградена инфраструктура, каквато България не може да си позволи да предложи на този етап. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на 4-то издание на най-големият икономически форум у нас – „Индустрия 4.0“, цитиран от БТА. Така той за пръв път призна, че България е загубила надпреварата за инвестицията от автомобилната компания.

„При преговорите с „Фолксваген“ направихме всичко, което можем дори и повече, но такива инвеститори искат много привилегии, на 100 процента изградена инфраструктура и съпътстваща такава. Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с „ноухауто“ и технологията, но това могат да си го позволят големите държави", каза той. По думите му 90% от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид.

Автомобилният гигант „Фолксваген“ преговаряще с Турция и България за построяване на новия си завод на Балканския полуостров. Инвестицията е в размер около един милиард евро. В крайна сметка стана ясно, че компанията е предпочела Турция.

В тази връзка той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ "Хемус", както и връзката с "Дунав мост две" са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

Томислав Дончев прогнозира също, че в следващите две-три години ще се появи друг голям инвеститор, „защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG