Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Корнезов – българският съдия, който оглави състав на Съда на ЕС


съдия Александър Корнезов
съдия Александър Корнезов

Съдия Александър Корнезов правораздава в Общия съд на Европейския съюз в Люксембург от три години. Тази седмица той беше сред новоизбраните председатели на десетте състава на съда, като ще заема този пост до края на август 2022 г.

Съдия Корнезов е роден през 1978 г. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2002 г., след което и магистратура по европейско право в един от най-известните университети на Стария континент – Колежа на Европа в Брюж, Белгия.

През 2008 г. става доктор по право, а от 2014 г. е доцент по право на Европейския съюз и по международно частно право в Българската академия на науките.

Междувременно работи като адвокат от Брюкселската адвокатска колегия между 2004 и 2006 г. Paбoтил е в нaй-peнoмиpaнaтa и мoщнa aдвoĸaтcĸa ĸoмпaния пo eвpoпeйcĸo пpaвo в Бpюĸceл Vаn Ваеl & Веllіѕ.

Съдия Корнезов преподава процесуално право на Европейския съюз в Университета за национално и световно стопанство (2008-2012 г.) и в Софийския университет (2010-2013). Гост преподавател в Университета в Кеймбридж и в Льовенския католически университет. Освен това в периода между 2007 и 2016 г. е съдебен помощник в Съда на Европейския съюз.

Той е учредител и член на управителния съвет на Българската асоциация за европейско право, отговорен редактор на списанието "Европейски правен преглед" и автор на многобройни публикации в областта на европейското право. Александър Корнезов говори английски, френски, руски, испански, португалски, а ползва и арабски език.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG