Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можете да разчитате на нас." Русия и Куба подписват търговски споразумения на фона на санкции от САЩ


Дмитрий Медведев с президента на Куба Мигел Диас-Канел
Дмитрий Медведев с президента на Куба Мигел Диас-Канел

Руският премиер Дмитрий Медведев обеща на Куба, че винаги може да разчита на подкрепата на Русия. Той направи това по време на визита в страна, преживяваща криза с горивата, свързана с американските санкции, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„През последните месеци САЩ разшириха санкциите срещу Куба. Виждаме също опити да се създаде токсична атмосфера около сътрудничеството между Русия и Куба, да се уплашат и прогонят всички инвеститори и на практика да се наложи енергийна блокада на острова“, каза Медведев.

Премиерът на Русия пое ангажимет да помогне на Куба в тази ситуация. Двете страни подписаха няколко споразумения в транспортната и петролната индустрия – отраслите, в които Куба е най-тежко засегната от американските санкции.

Куба страда от недостиг на гориво, след като Вашингтон въведе санкции срещу корабите, пренасящи петрол от Венецуела, основен доставчик на суровината за страната. Дмитрий Медведев определи това като истинска икономическа блокада.

Москва е трети търговски партньор на Куба след ЕС и Китай. Русия отпусна на Куба заем от 40 милиона долара, за да модернизира военната си промишленост, обяви план за инвестиции в размер на един милиард долара до 2030 г., за обновяване на железопътните трасета на островната страна и сключи споразумения в областта на ядрената енергетика за граждански цели и на киберсигурността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG