Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов провал в преговорите между САЩ и КНДР


Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по време на срещата им през юни
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по време на срещата им през юни

Преговорите между САЩ и КНДР за ядрените оръжия на азиатската страна претърпяха нов провал, съобщи Ройтерс. След повече от 8 часа на дискусии между работни групи от двете страни, които се проведоха в Швеция, корейската делегация напусна събитието и обвини за това американската страна.

„Преговорите не задоволиха нашите очаквания и в крайна сметка бяха прекратени. САЩ така и не се отказаха от старите си виждания и поведение“, каза главният преговарящ от страна на Северна Корея Ким Мьонг Гил. По негови думи американците са повишили очакванията за преговорите с някои креативни решения и нови методи, но в крайна сметка не предложили нищо конкретно. Той добави, че постигането на съгласие би било възможно само, когато всички препятствия пред сигурността и възможностите за развитие на КНДР бъдат премахнати, визирайки желанието за отслабване на икономическия натиск върху ръководената от Ким Чен Ун държава.

Според Държавния департамент на САЩ коментарите на Ким Мьонг Гил не отразяват „нито съдържанието, нито духа“ на продължилите повече от осем и половина часа разговори. В същото време Вашингтон е приел поканата от шведска страна да се завърне към дискусиите с Пхенян след две седмици.

Към момента от шведското външно министерство отказват да оповестят детайли за поканата за нови преговори и дали севернокорейците изобщо са съгласни на нова среща.

„САЩ и КНДР няма да преодолеят 70-годишно наследство, свързано с война и агресия на Корейския полуостров в рамките на една събота“, каза говорител от американския екип от преговарящи.

Преговорите, които се проведоха в покрайнините на Стокхолм, са първите официални след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в края на юни. В средата на септември американският президент уволни съветника си по национална сигурност Джон Болтън, като една от версиите за неговото освобождаване беше именно провалите в преговорите с КНДР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG