Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова историческа среща между Тръмп и Ким


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с лидера на КНДР Ким Чен Ун в демилитаризираната зона между двете корейски държави, предадоха световните агенции. Това е третата среща между двамата в рамките на 12 месеца, а след нея американският държавен глава обяви рестартирането на преговорите за денуклеаризация на Северна Корея.

„Срещата беше много добра, много силна. Ще видим какво може да се осъществи“, заяви Тръмп след разговора си с Ким, в който се включи и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин.

По време на събитието Донлад Тръмп се превърна в първия действащ президент на САЩ, който стъпва на територията на Северна Корея, като за кратко премина държавната й граница, придружаван от лидера й.

„Това е проява на неговата добра воля“, заяви Ким Чен Ун по адрес на Тръмп, като добави, че е бил изненадан от поканата, която американският държавен глава му е отправил.

За пръв път лидерите на САЩ и Северна Корея се срещнаха през юни 2018 г. в Сингапур и се договориха за подобряване на отношенията между двете страни и работа по денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Втората им среща бе през февруари тази година в Ханой, като тя бе преждевременно прекратена, тъй като двете страни не успяха да договорят ясни условия за предаването на ядрени оръжия от страна на КНДР и вдигането на международните санкции, наложени на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG