Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите социалисти печелят изборите в Португалия, но нямат мнозинство


Лидерът на Социалистическата партия в Португалия Антониу Коща
Лидерът на Социалистическата партия в Португалия Антониу Коща

Управляващата Социалистическа партия (PS) на премиера Антониу Коща печели парламентарните избори в Португалия, предаде Ройтерс. Въпреки убедителната победа, която дава на социалистите допълнителни 20 места в сравнение с вота от 2015 г., те не успяват да се сдобият с абсолютно мнозинство.

По данни преди окончателното преброяване на бюлетините Социалистическата партия получава 106 места в 230 местния парламент. След тях се нарежда опозиционната Социалдемократическа партия, която получава 77 депутатски места и отстъпва спрямо резултатите преди четири години, когато броят им бе 89.

„PS засили позициите си в Португалия“, заяви Коща пред тълпа от поддръжници в центъра на Лисабон. По негови думи резултатите от изборите показват, че гражданите искат продължаване на управляващата коалиция, в която влизат още и крайнолевите. Лидерът на социалистите посочи като възможен партньор и партията „Хора-животни-природа“.

След като пое властта през 2015 г., бившият кмет на Лисабон – Коща, формира кабинет, който успя да постигне растеж на икономиката над средните нива за ЕС и стабилизиране на държавата, която бе силно разклатена след световната финансова криза от 2008 г. През 2011 г. Европейската централна банка и Международния валутен фонд спасиха Португалия от фалит, предоставяйки спасителен пакет от 78 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG