Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джамбазки поиска закриване и на организациите, които подкрепят БХК


Евродепутатът и кандидат за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки
Евродепутатът и кандидат за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки

Евродепутатът и кандидат-кмет на София Ангел Джамбазки (ВМРО) се обяви за закриването на повече от 100 неправителствени организации (НПО), които се обявиха в подкрепа на Българския хелзинкски комитет (БХК).Новината идва само няколко дни, след като ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на БХК заради „недопустима намеса в съдебната система на България“.

"Обадиха се още организации – стотина, аз мисля, че и те трябва да бъдат закрити", каза Джамбазки пред БНТ в понеделник.

Дни след отправеното от Джамбазки и депутата от ВМРО Александър Сиди искане до Сотир Цацаров за закриване БХК над 80 български и 40 чуждестранни организации, сред които Амнести интернешънъл и Хюман райтс уоч, изразиха подкрепата си към комитета.

"Като държава членка на ЕС, България има задължение да спазва буквата на закона и очакваме главният прокурор категорично да отхвърли искането за закриване на организацията", каза по случая зам.-директорът на Амнести интернешънъл Масимо Морати.

Организациите от българския НПО сектор определиха като „абсурдни и популистки“ твърденията на ВМРО, че се оказва влияние върху решаването на съдебни дела.

В защита на БХК се изказа и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че работи добре с организацията и не подкрепя искането за закриването ѝ.

Преди седмица от ВМРО настояха Сотир Цацаров да спре дейността на БХК, защото според тях от организацията по "пряк и косвен начин" оказват натиск върху българските магистрати и извършват противоконституционна и "открито антибългарска дейност".

Повод за тяхното искане стана решението за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, тъй като правозащитната организация участва в подпомагането на неговата правна защита.

Неправителствените организации са традиционен носител на експертно знание, хуманитарна помощ и отстояване на непопулярни каузи в развитите общества.

Къде се водят битки срещу НПО-сектора?

Комунистическите режими, в които свободата на сдружаване не съществува, са единствените, в които понятието за НПО е заменено с подчиненост на партийното управление. В България в периода 1944-1989 г. такива са например творческите съюзи или Съюзът на жените.

През 21-и век едни от най-активните битки срещу НПО се водят от правителствата на Китай, Русия, Унгария.

През 2012 г. Русия въведе нов Закон за неправителствените организации, където определи като "чуждестранни агенти" НПО с чуждестранно финансиране. През 2015 г. Русия разшири първоначалното си схващане и въведе понятието "нежелана организация" за онези НПО, които, независимо от финансирането си, представляват заплаха за отбраната, здравето, нравствеността и пр.

През 2016 г. Китай въведе законови промени, които задължават неправителствените организации да спазват правителствената линия.

В Унгария режимът на Орбан определя повечето критични НПО за врагове и забранява съществуването им с различни средства. Фондацията на милиардера Джордж Сорос беше принудена да напусне Унгария след близо три десетилетия подкрепа за гражданското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG