Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството обеща 200 млн. лева увеличение на парите за болниците през 2020 г.


Стотици протестираха за достойно заплащане на специалистите по здравни грижи в понеделник
Стотици протестираха за достойно заплащане на специалистите по здравни грижи в понеделник

Правителството обеща парите за болниците през 2020 г. да бъдат увеличени с 200 млн. лева. Кабинетът пое ангажимент това да стане с увеличаване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Новината беше съобщена от здравния министър на фона на протеста на стотици медицински специалисти от цялата страна с искане за достойно заплащане на труда им.

Споразумението е постигнато на среща на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев с ръководството на КНСБ, организатор на протеста на специалистите по здравни грижи в понеделник. Искането на демонстрантите беше заплатите им да достигнат поне договореното в колективния трудов договор от края на миналата година.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че обещаните 200 млн. лева ще отидат за повишаване цените на клиничните пътеки. Три четвърти от този допълнителен ресурс трябва да отиде за заплати на персонала, каза Ананиев, цитиран от БТА. Така по думите му ще бъде постигнато заложеното в колективния трудов договор заплащане от 900 лева заплата на медицинските сестри в общинските болници, 950 лева в универститетските и 1100 и 1200 лева основна стартова заплата за лекар.

Ананиев увери, че ще бъдат заложени гаранции в бъдещия рамков договор, че ресурсът ще отива приоритетно за заплати както и как ще се поделя той между лекари и сестри, за да няма ощетени. Той каза също, че ще търси отговорност дали болничните директори спазват договорените в договора съотношения какъв процент от парите отива за заплати и съответно как се разпределя между лекари и сестри.

До новите протести се стигна, след като стана ясно, че обещаните 50 млн. лева от бюджета на правителството за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти са се стопили до 6 млн. Здравният министър твърди, че остатъкът е компенсиран от резерва на НЗОК, от който през пролетта бяха отпуснати 50 млн. лева за увеличаване на някои клинични пътеки. Тогава обаче беше обявено, че тези пари ще послужат за увеличаване на заплатите на педиатрите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG