Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парите за медицинските сестри са орязани от 50 на 6 млн. лева


Стотици специалисти по здравни грижи протестираха през пролетта с искане за достойни заплати
Стотици специалисти по здравни грижи протестираха през пролетта с искане за достойни заплати

Обещаните 50 млн. лева субсидия за болниците, която да бъде използвана за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи, е намалена на 6 млн. лева без това да бъде оповестено публично.

Това се е случило през май, когато постановлението, с което се отпуска субсидията, е редактирано и сумата е променена от 50 на 6 млн. лева, съобщи в сряда бТВ. Сумата е дадена на общински болници, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза.

50-те млн. лева бяха отпуснати след като специалисти по здравни грижи от цялята страна протестираха с искане за достойно заплащане. Българският лекаски съюз твърди пред бТВ, че не знае за редакцията на постановлението, което орязва парите до 6 млн.

Министърът на здравеопазнавето Кирил Ананиев каза пред журналисти, че за увеличаване на заплатите на специалистите по здравни грижи са отпуснати общо 86 млн лева. Първо през февруари, в началото на протеста на медицинските сестри, от бюджета на правителството са отделени 30 млн. лева. След това са отпуснати 6 млн. (вместо обявените 50) отново от бюджета на правителството.

Освен тях според Ананиев обаче са отделени още 50 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за увеличаване на клиничните пътеки, парите от които да отидат за заплатите на медицинските специалисти в цялата страна.

„Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще осигурим 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник”, каза министърът.

През май действително НЗОК обяви, че ще предостави 50 милиона лева от резерва си, но тогава беше посочено, че парите ще бъдат използвани за увеличаване на недофинансирани клинични пътеки за деца и бременни и по този начин ще бъдат увеличени заплатите на педиатрите. Това беше съобщено на фона на протеста на лекарите от специализираната педиатрична болница в София.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването потвърдиха пред Свободна Европа, че става дума за същите пари. С тях са увеличени цените на няколко десетки клинични пътеки в различни специалности като освен педиатрия и неонатология, има увеличения и по пътеки в специалности като кардиология, пневмология, гастроентерология и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG