Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прибират децата като пирати". Дезинформацията и паниката вече опразват цели училища


В понеделник само за няколко минути класните стаи в две училища в ромската махала в Сливен бяха опразнени, след като притеснени родители прибраха децата си. Всичко започнало от плъзнал слух, че държавата ще ги вземе. Разтревожените родители споделиха пред медиите, че някои са получили телефонни обаждания, че от "Закрила на детето" са тръгнали към квартала, а други са гледали клип в социалните мрежи, в който се казва, че "прибират децата директно като пирати". Последвала е паника.

В петък подобна ситуация се разигра и в ромската махала на Асеновград. Фалшива новина, че има опасност някой да вземе децата, опразни училище "Никола Вапцаров" в града.

След паниката в сливенските и асеновградските училища регионалните структури на Министерството на образованието и науката обявиха, че ще проведат допълнителни разговори с учители и родители във връзка с "разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца".

"МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове".

"Долу ръцете от нашите деца“ пък скандираха родители по време на протест в София в края на септември, а пред телевизионните камери жители на квартал “Факултета” споделиха по време на протест на 4 октомври, че се страхуват, че децата им ще бъдат "отведени в Норвегия заради Стратегията за детето".

Общото зад всички тези истории е, че никой не отнема децата от хората и нито една институция не планира да го прави. Общо е и позоваването на "Стратегията за детето".

Какво се случва?

Стратегията за детето е документ, създаден още през 2000 г. и обновен през 2008 г. и през декември 2018 г. Промените целят затварянето на всички домове за деца и подобряване на координацията при закрилата на децата. В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Подобна временна мярка за закрила и досега, и занапред може да бъде предприета единствено с решение на съда. След първите протести, премиерът Бойко Борисов нареди да се спре работа по документа и обяви, че "такава стратегия няма".

Въпреки това протестите срещу документа продължават месеци наред, а редица религиозни организации се обявиха против него. Основният им мотив е, че държавата лесно ще може да отнема родителски права, дори след подаден сигнал от съсед. Впоследствие това беше многократно опровергавано от институциите, но протестите продължиха.

Един от протестите миналата седмица се проведе под прозорците на асоциация "Анимус", която помага на жертви на насилие да преодолеят травмите. Около 20 души, носещи метли, се заканиха да изметат неправителствените организации от страната. Протестиращите носеха плакати с надписи „Не давам данъците си за НПО”.

“Тъй като емоциите са винаги пряко свързани с поведението на човека, те са много по-силно въздействащи от разума”, коментира пред Свободна Европа Надежда Стойчева - психотерапевт и председател на асоциация “Анимус”.

“Ние винаги работим или с двамата родители, или ако единият оказва тежко физическо насилие - с единия поне. Първо, ние не взимаме решения за отнемане на деца. Това става от съда в случаите на тежко неглижиране, когато детето е застрашено да умре”. Стратегията за детето е изработена от институциите заедно с неправителствения сектор и “неслучайно се атакуват организациите, които работят в полза на децата и на жените”, коментира Стойчева.

“Това са религиозни организации, които атакуваха Истанбулската конвенция и сега планирано атакуват Стратегията за детето. Организирано атакуват винаги преди избори. Най-голямото опасение сред разтревожените е, че децата им могат да бъдат взети за пари или да бъдат дадени на гей двойки. Нищо такова няма, стратегията е подобна, както преди 10 години”.

"Фейсбук бъка в момента"

Жана Георгиева - Гарден е основател на религиозното женско движение „Естир” със седалище София. Тя и нейни съмишленици бяха част от последния протест срещу Стратегията за детето в София. Както е написано в уебсайта на организацията, те "имат за цел да доведат хората не само до Исус, но и до "Истината на Богопознанието", която ще трансформира животите”.

Гарден обяснява, че тя и съмишлениците й са притеснени от "информацията за отнемането на родителските права и даването на правата на държавата и други организации". На въпрос дали протестиращите са проверили достоверността на разпространената предимно в социалните мрежи информация, Гарден коментира, че “информацията е много голяма и Фейсбук бъка в момента”.

“Хората ни посочиха, че наистина има тревога. Искахме да направим протест, за да може децата да бъдат защитени, просто се присъединихме към общия протест. Никакви пари не сме взимали или давали”.

Иводор Ковачев от църква “Мисия” коментира, че протестите са по-скоро инициатива на фейсбук групата “Национална група родители, обединени за децата”, която наброява близо 200 хиляди души и че религиозните организации нямат общо.

“Аз не съм запознат с това и не съм участвал. Зад това не стоят, както се опитват да го пробутат, религиозни структури".

Протестите продължават, въпреки че през април министър-председателят Бойко Борисов нареди спиране на работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) "заради породилите се негативни обществени реакции".

Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители, обявиха от социалното министерство. Това отново не потуши напрежението.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG