Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалното министерство възрази срещу лъжливите твърдения за "отнемане на деца"


Отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Това се посочва в позиция Министерството на труда и социалната политика
Отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Това се посочва в позиция Министерството на труда и социалната политика

Отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Това се посочва в позиция Министерството на труда и социалната политика, публикувана на сайта на ведомството на 1 юни, международният ден на детето. Становището възразява срещу твърденията в социалните мрежи, свързани с „неправомерното отнемане на деца“.

От институцията подчертават, че настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в Закона за закрила на детето, които действат и не са променяни в последните 10 години, а предприемането на подобна мярка винаги подлежи на съдебен контрол. Редът за самото настаняване на деца извън семейството пък е описан в закон, който действа от 2006 г.

В позицията се подчертава, че изваждането на дете от биологичното му семейства е крайна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал, след което се потвърждава и със съдебно решение. От министерството обясняват, че подобна стъпка се предприема в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето.

От ведомството заявяват също, че хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници.

Стратегията за детето предизвика редица спекулативни теории още след публикуването й в портала за обществени консултации. Недоволни от нея бяха Светият Синод на Българската православна цъква (БПЦ), ВМРО и някои неправителствени организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG