Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Върнете дебата за БНР, където му е мястото". Журналисти от "Хоризонт" писаха до СЕМ


Няколко пъти журналисти от БНР и други медии протестираха срещу опита за цензура в радиото

Дебатът за проблемите в Българското национално радио (БНР) да се върне там, където му е мястото – около опитa да бъде цензуриран журналист и безпрецедентното замлъкване на програма „Хоризонт“ в средата на септември. За това призоваха в свое становише над сто работещи в БНР.

То е адресирано до Съвета за електронни медии (СЕМ), който тази седмица предстои да вземе решение за съдбата на генералния директор Светослав Костов, за чието отстраняване призовават работещи в медията. Преди седмица беше проведен и контрапротест, в който участваха членове на синдиката "Подкрепа", IT-специалисти, шофьори, журналисти и други служители в радиото.

„Не може и не бива да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличаване на доходите. Хората биват използвани и настройвани срещу измислен враг посредством ниските им заплати. Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата“, се казва в становището.

Това е препратка към огласеното решение на ръководството на радиото да увеличи заплатите на служителите с 25% в разгара на скандала с отстраняването на журналистката Силвия Великова от ефир и спирането на излъчването на „Хоризонт“.

„По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и „ онези от „Хоризонт“, да ни обвиняват, че „участваме в сценарий“, част, от който е спирането на програма „Хоризонт“, и че сме „принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор“, се казва още в становището, изпратено до СЕМ в понеделник.

До тази ситуация се стигна, след журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за следващ главен прокуор – Иван Гешев. Самият Костов признал пред нея за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова.

След разразилия се скандал на следващия ден програмата на Хоризонт спря излъчване за цялата страна, като обяснението за това бе "планирана профилактика". След намеса на премиера Борисов, който видя в случващото се "умисъл" и нарече изпълнителите му "главанаци", Силвия Великова бе върната в ефир, като тя посочи, че генералният директор се е поддал два пъти на натиск – веднъж, за да я свали, а после, за да я върне.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. СЕМ поиска оставката на Костов, а той обясни, че приема това "за сведение".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG