Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: Лъжа е, че държавата ще взима децата


Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов категорично отхвърли възможността държавата да отнема без сериозно основание деца от родителите им. В интервю пред бТВ той определи разпространяването на подобни твърдения като „мръсотия“ и заяви, че е разпоредил на ДАНС и МВР да разследват случаите.

В понеделник две училища в Сливен и едно в близко до града село бяха опразнени за минути от родители, които били притеснени от фалшива новина затова, че децата на жена са били отнети. В петък подобна ситуация се разигра и в ромската махала в Асеновград.

Призован от водещия да успокои хората, Борисов отговори: „За кое да ги успокоя? Няма такава стратегия... Да, ако хванат родител, който изнасилва детето си, ако го пребива като куче, ако е захвърлено навън без грижа, мръсно, гладно и така стои - тогава се взимат деца. Но то и сега го има в закона".

Борисов сравни ситуацията със случаите около аферата Костинброд, дебатите около Истанбулската конвенция, африканската чума и др. Според него това е пряко свързано с изборите и той призова родителите да не спират децата си от училище.

„Аз се обръщам към тези родители, че това е безумно, че може да се случи. Да си отиват децата на училище, да учат", призова премиерът. И добави: "Сезирахме прокуратурата. Разпоредих се на ДАНС и на МВР, защото вече става сериозно и ще ги хванат разни пастори и партийни [представители]. Просто лъжат хората. Заговори се, че ще бъде приета стратегия за закрила на детето, по принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици хиляди примери има за изнасилени в семействата си деца, за пребивани системно и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва: "държавата ще ви вземе детето", възмути се Борисов.

В последните месеци активно продължава да тече кампания срещу оттеглената от правителството Стратегия за детето, която е създадена още през 2000 г. и е обновявана през 2008 и 2018 г. На отменения последен проект се приписват норми, които не съществуват - в това число и твърдението, че хората ще загубят децата си. Обект на недоволството в разпространяваните слухове са както държавните структури, така и НПО-секторът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG