Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционира 28 китайски организации заради уйгурите


Жени от уйгурски произход напускат един от центровете за политическо обучение в провинция Синцзян
Жени от уйгурски произход напускат един от центровете за политическо обучение в провинция Синцзян

Министерството на търговията на САЩ включи 28 китайски организации в санкционен списък заради ситуацията с уйгурите, в която те са взели участие, предаде Ройтерс.

Според данни на американското правителство тези организации, сред които има технологични компании и правителствени агенции, се занимават с дейности противоречащи на външнополитическите дейности на САЩ и са въвлечени в нарушенията на човешките права, които Китай е извършило срещу уйгури, казаци и други членове на мюсюлманската общност. Обвиненията са свързани с това, че са били извършвани кампании за репресии, масови произволни задържания, както и високотехнологично подслушване и следене.

Китайските лагери днес. Затвор, маскиран като училище
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

Сред засегнатите институции са Бюрото по сигурност на провинция Синцзян, катко и компании като Хайквижън (Hikvision), който е световен лидер в производството на техника за видеонаблюдение и Сенс тайм (Sense Time) и Мегвий (Megvii), които разработват изкуствен интелект.

В последните години населяваната от мюсюлмани, включително и уйгури провинция Синцзян е обект на масивна операция по сигурността, пише БиБиСи. По данни на ООН и редица правозащитни организации китайските власти са задържали повече от милион уйгури и представители на други малцинства в големи лагери, където хората са принуждавани да се отричат от исляма, да говорят само мандарин и да се учат на подчинения спрямо комунистическото правителство.

Китай пък ги нарича „Центрове за професионално обучение“ и в началото на годината допусна чуждестранни журналисти да отразят какво действително се случва там.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG