Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Леко куца, но ухажва женската". Има ли грижа за лъва Любо в Разград


Лъвът Любо
Лъвът Любо

За пореден случай на лъв в беда в зоопарка в Разград, алармираха от организацията за защита на животните "Четири лапи". Зоокътът, собственост на общината, няма лиценз от 2014 г., което е грубо нарушение на европейската директива за зоопарковете.

След поредица протести преди повече от една година от същия зоокът бяха изведени лъвчетата Терез и Масуд, а после и лъвът Асен, който според лекарите на "Четири лапи" също беше в окаяно състояние. Месеци по-късно става ясно, че в разградската зоологическа градина има ново бедстващо животно – лъвът Любо.

Загадката: откога и защо куца лъвът

Преди дни бяха разпространени кадри на хищника, който не може да стъпва на предната си лапа. Не е ясно кога, нито от какво се е получила раната.

До вторник (07.10.2019 г.) разградският зоопарк не е имал действащ договор нито с ветеринарен лекар, нито с клиника. Прегледът на животното е направен след като информацията се разчува. Тогава е извикан екип от втеринарната клиника, с която зоологическата градина е имала договор преди. След изтичането му обаче животните не са получавали медицински грижи.

Това се случва въпреки факта, че според наредбата за зоопарковете община Разград задължително трябва да има в градината си ветеринарен лекар, амбулатория на място, биолог и зооинженер, който да отговаря за храненето на животните.

"Е, да де – днес (07.10.2019 г.) сключихме договор с лекар, който ще е към общината и ще се грижи за животните", каза пред Свободна Европа главният експерт към община Разград (собственик на зоокъта) - д-р Михаил Балтаджиев. Той не отговори на изрично поставения въпрос защо до момента такъв не е имало. "Е, нали ще има", коментира той.

По думите му "Любо е протрил лапата си" и е последвало възпаление. "Прегледан е вече. Добре е. Имахме инспекция от ОДБХ (регионалното подразделение на БАБХ – бел. ред) и те казаха, че е добре", каза още д-р Балтаджиев.

"То и някой да си драсне лекичко крака, и той би накуцвал, за човек говоря. Но добре е лъвът, никакъв проблем няма – леко куца, но ухажва даже женската. Сутринта това правеше", обясни още д-р Балтаджиев.

Как е извършен прегледът

На поредица въпроси как е прегледан Любо, общинският служител също не отговори. Пред Свободна Европа той обобщи: "преглед имаше". Попитан дали животното е упоено, за да бъде прегледано щателно, той отговори отрицателно.

"Няма как без упойка да бъде прегледан лъв. Това не е домашна котка. За да се види размера на раната, дълбочината й, тече ли възпалителен процес, засегнати ли са сухожилия и прочие фактори, които могат да доведат до това, което виждаме на кадрите – лъвът да не ползва лапата си, задължително трябва да е упоен. Иначе просто не е физически възможно", каза пред Свободна Европа Явор Гечев от "Четири лапи".

Без лиценз

Последният път, в който зоологическата градина в Разград е получила лиценз е през далечната 2009 г. От изтичането му през 2014 г. лиценз няма. През 2017 г. зоокътът е подал заявление за нов лиценз, но такъв не е получен. В момента от МОСВ твърдят, че лиценз не е издаден, защото в зоопарка тече ремонт. От общината не казват колко активно се води такъв и кога се планира да приключи.

Потърсени за коментар от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) потвърдиха, че в момента процедурата по лицензирнае временно е спряла, заради "ремонт". Докато не получи лиценз зоопаркът не може да приема нови животни, обясниха от ведомството.

Според доклад на "Четири лапи", за който Свободна Европа вече писа, отглеждането на видовете в разградския зоокът се случва при шокиращи условия. "Не е осигурена среда, удовлетворяваща физическите нужди на животните", гласи една от констатациите. В доклада специално е изследвана средата за живот на големите котки, като изводите са, че те нямат достатъчно нито вътрешна, нито външна площ.

5 килограма месо на ден

На въпрос какъв е порционът храна на ден за лъва Любо, общинският служител каза: "5 килограма месо с кокали на ден".

В зоопарковете в България се прилага стандартът за хранене, разработен от Европейската асоциация на зоологическите градини (ЕАЗА). Според документа порционът на ден за лъв е "7-8 килограма месо от бут дневно". Ако месото представлява ребра, трябва килограмите да бъдат 12, защото месото в тази част на тялото на бозайниците е по-малко за сметка на костите.

Това означава, че лъвът Любо приема половината от дажбата.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG