Връзки за достъпност

Извънредни новини

България подкрепя преговори на Скопие за членство в ЕС, но под условие


Външният министър Екатерина Захариева ще представи българската позиция на Съвета по общи въпроси на министрите от ЕС на 15 октомври
Външният министър Екатерина Захариева ще представи българската позиция на Съвета по общи въпроси на министрите от ЕС на 15 октомври

България ще подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания, но няма да позволи Скопие да ги завърши, ако не изпълни конкретни условия, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това е официалната българска позиция преди срещата на върха на ЕС на 17 октомври, на която се очаква двете балкански страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване, съобщи БТА.

В сряда Министерският съвет прие Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, в която са записани условията, които България поставя пред тях.

Основното българско искане е съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, да напредва по-бързо. Това означава да се постигнат конкретни договорености за личности и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание.

Северна Македония ще трябва да коригира и учебниците си по история и география и то в кратък срок. Освен това Скопие трябва да се откаже от всякакви претенции за малцинства у нас и езика на омразата към България. Трябва да бъдат премахнати и надписите върху паметници, паметни плочи и сгради, насаждащи открита омраза към България. София настоява Македония да осъди и югославския комунистически режим и да реабилитира репресираните заради българското си самосъзнание и връзки хора.

Това са условията, които трябва да бъдат изпълнени преди да се насрочи дата за първа междуправителствена конференция, а след това ще има нов пакет от уловия и втора конференция, която ще трябва да отвори пътя към фактическо присъединяване на Северна Македония в ЕС, обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония само, когато са изпълнили всички условия", декларира също вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след правителственото заседание в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG