Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изключителни умения за работа". Прокурорската колегия придвижи Гешев към избора му


Иван Гешев

Прокурорската колегия на ВСС единодушно премина в сряда през последната формална стъпка от процедурата по избор на нов главен прокурор, в която също така единодушно предложи за поста единствено Иван Гешев.

Под председателството на настоящия ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров колегията реши с 11 гласа "за" от 11 гласували заместникът му да бъде допуснат до изслушване на 24 октомври пред Пленума на съвета. Непосредствено след него ще бъде проведено и гласуването на номинацията, при което Гешев се нуждае от най-малко 17 гласа, за да наследи Цацаров.

"Отговаря в пълнота и на изискуемите качества"

"Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността", докладва Даниела Машева като председател на Комисията за атестирането и конкурсите, цитирана от сайта "Лекс".

Тя открои и признанията, които Гешев е получил от "редица международни институции", както и "категорично изразена широка подкрепа от колегите си от прокуратурата и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество".

"Липсват данни, които да поставят под съмнение нравствените качества"

"Липсват данни, които да поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговата квалификация и опит. Прокурор Иван Гешев притежава необходимата специфичната подготовка и мотивацията за заемане на съответната длъжност", обяви след Машева и председателят на етичната комисия Георги Кузманов.

Въпросните две комисии приеха единодушно тези свои становища преди месец. Те не бяха подложени на дискусия в сряда като единствено Цацаров взе думата, за да припомни, че въпросните доклади по закон не се одобряват от Прокурорската колегия, а се взимат предвид при преценката ѝ дали да допусне кандидатът до изслушване пред Пленума на ВСС.

В края на заседанието главният прокурор докладва изпратеното от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов писмо, с което поиска "конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове".

След което предложи на колегите си да поискат от Комисията по атестирането и конкурсите "да предостави необходимата информация, с която разполага". Решението бе гласувано единодушно в този вид без обаче в него да бъдат включени конкретните критерии от писмото на Панов.

"Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства", посочи председателят на ВКС преди седмица.

"СГП не разполага с исканата информация"

Въпросната информация бе поискана от "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Софийската градска прокуратура (СГП) още в края на август. Оттам обаче препратиха изданието към Софийския градски съд с обяснението, че "СГП не разполага с исканата информация".

От този отговор излизаше, че прокуратурата, в която Гешев работи от 2012 до 2016 г. като редови обвинител, а след това и като ръководител на специализиран отдел, не знае кои са делата, образувани по негови обвинителни актове и предложения за споразумения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG