Връзки за достъпност

Извънредни новини

Запомнете тези имена! Кои са най-големите откриватели, отличени с Нобелова награда


Джон Б. Гудинаф, най-възрастният носител на Нобелова награда, вдига наздравица с шампанско след обявяването на лауреатите за химия за 2019 г в Лондон
Джон Б. Гудинаф, най-възрастният носител на Нобелова награда, вдига наздравица с шампанско след обявяването на лауреатите за химия за 2019 г в Лондон

Трима учени, които помогнаха за революцията в информационните технологии и мобилните устройства, разработвайки зареждащите се литиево-йонни батерии, бяха отличени с Нобеловата награда по химия.

Това са американецът Джон Б.Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино.

Гудинаф, който е на 97 г., е най-възрастният носител на престижната награда. „Литиево-йонните батерие направиха революция в живота ни след излизането си на пазара през 1991 г. Те заложиха основата на безжичното общество, което не разчита на твърдите горива и са от най-голяма полза за човечеството“, се казва в решението на Шведския научен комитет.

Разработките на тримата химици позволиха да се намалят размерите на батериите за електронни устройства, сред които мобилни телефони, пейсмейкъри и електрически автомобили.

По-рано през седмицата Нобеловият комитет съобщи, че наградата за медицина за 2019 г. се поделя между американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието как живите клетки реагират на присъствието на кислород.

Американският астрофизик Джеймс Пийбълс и швецарците Мишел Майор и Дидие Кепо бяха отличени с Нобелова награда за физика за разбирането на еволюцията на Вселената и мястото на Земята.

Пийбълс е един от родоначалниците на изучаването на Големия взрив, а Майор и Кепо са откривателите на първата екзопланета в орбита около слънцеподобна звезда извън Слънчевата система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG