Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева прогнозира забавяне на световната икономика


Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МВФ
Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МВФ

Международният валутен фонд прогнозира забавяне на световната икономика през тази и следващата година. Това казва новият изпълнителен директор на Фонда Кристалина Георгиева в интервю за „Евронюз“, цитирано от БТА.

„Ние сме обезпокоени най-силно от това, че обявените или вече въведени мита се отразяват отрицателно на икономическия растеж, но и от цялата обстановка на нестабилност, част от която са въпросителните около Брекзит, геополитическото напрежение в много части на света“, казва Георгиева пред „Евронюз“.

Засега икономическият спад е най-осезателен в промишлеността, но напълно вероятно е, ако несигурността продължи да доминира, спадът да обхване и потреблението, допълни шефката на Фонда.

При първото си изказване като управляващ директор на МВФ Георгиева каза, че МВФ прогнозира понижение на темповете на растеж на икономиката почти в 90 на сто от страните в края на 2019 година.

Като една от причините за спада се посочват търговските конфликти, от които загубите, по оценка на МВФ, към 2020 година ще бъдат около 700 млрд. долара или 0,8 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG