Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зоран Заев събира македонската комисия заради условията на България за ЕС


Зоран Заев
Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще се срещне в понеделник с македонската част от смесената комисия за решаването на спорните въпроси от общата ни история. Това съобщи той в петък, след като ден по-рано София прие позиция, поставяща условия за българската подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС.

Сред тях е ускоряване на работата на комисията по изчистване на споровете от общата история и отразяване в учебниците, в информационните табели и описания, постигнатите договорености от нея.

Заев добави, че очаква в близките дни и разговор „с моя приятел Бойко Борисов“, тъй като двустранният диалог и изграждането на приятелски връзки са начинът за изчистването на спорните проблеми.

„Изпълнението на договора е задължение и на двете страни и вярвам, че ще продължим да намираме решения с приятелска България“, заяви Заев, цитиран от македонските медии.

В коментар по повод българските условия по преговорите на Северна Македония за членство в ЕС македонският премиер каза, че България е силно заинтересована от напредъка на Скопие към Европейския съюз и че вярва, че София ще бъде най-гласовият поддръжник за започването на преговорите за членство.

„За мен като политик и познавайки чувствителността на Балканите, ми е напълно ясен дебатът, който се води и в България, и в Северна Македония по въпроса за революционера Гоце Долчев, който българия също смята за свой. Вярвам, че решения на всички въпроси могат да се намерят“, каза още Заев.

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров добави, че разбирането на другия е основополагащо условие за постигане на приятелство и за сближване.

„За нас е много важна нашата македонска индентичност – македонският народ, македонският език. Разбирането за общата история, трябва да върви заедно с разбирането на съвременната. И аз не смятам, че това трябва да бъде поставяно като въпрос или да бъде условие за нашия път към Европа. Не може да бъде, не и в 2019 г., не и в ЕС. Ние имаме право на самоопределение. Мисля, че визията на София ще се покрие с нашата визия, с общо разбиране за проблемите на другия“ коментира Димитров пред македонският вестник „Новинар“.

Осмото заседание на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е насрочено за 15 октомври. Очаква се два дни по-късно в Брюксел европейските лидери да решат дали дадат зелена светлина за започване на преговори за членство в ЕС за Северна Македония и Албания.

Българската подкрепа за отварянето на преговорите обаче може да не се окаже достатъчна, след като в петък Франция потвърди по време на заседание на посланиците към ЕС, че не би подкрепила начало на нов процес на разширяване. Позицията на Париж е че ЕС първо трябва да реши своите проблеми, преди да мисли за приемане на нови членове. Следващото заседание на ниво посланици по темата е насрочено за понеделник в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG