Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какви са българските условия за членство на Северна Македония и Албания в ЕС


Премиерите на България Бойко Борисов и на Северна Македония Зоран Заев поодписаха договор за приятелство през 2017 г.
Премиерите на България Бойко Борисов и на Северна Македония Зоран Заев поодписаха договор за приятелство през 2017 г.

Народното събрание прие деклараця, с която утвърждава условията на България за подкрепа на приемането на Северна Македония и Албания в ЕС.

С нея парламентът потвърждава приетата в сряда позиция на правителството за преговорния процес на двете балкански страни кандидатки.

С 129 гласа, 4 „против“ и един "въздържал се" документът, внесен от ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и „Воля“, беше одобрен, съобщава агенция „Фокус“.

В документа се казва, че България подкрепя започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС, като запазването на подкрепата се обвързва със спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

Народно събрание призова властите в Северна Македония да реабилитират жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат към клаузата за официалния език на Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Бълагрия иска те да бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове. В декларацията се добавя и искане за възстановяване на българските военни гробища в Северна Македония.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници и др.

Отправя се призив и към властите на Албания да приемат законодателство, позволяващо прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да проведат преброяването на населението съгласно на най-високите европейски стандарти.

България ще бъде представяна от премиера Бойко Борисов на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в края на следващата седмица. Очаква се на нея да бъде решено дали да бъдат дадени дати за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания, които имат кандидатски статут.

Обвързването на българската позиция за евроинтеграцията на Скопие с условия беше поискано от президента Румен Радев, според когото изпълнението на ангажиментите на Скопие по договора за добросъседство, свързани с общата история, не се изпълняват достатъчно бързо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG