Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не се притеснява от ултиматума на Ердоган


Бойко Борисов инспектира строежа на магистрала "Хемус"
Бойко Борисов инспектира строежа на магистрала "Хемус"

"Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против Ердоган, само аз съм отивал там". Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Думите му са в отговор на журналистически въпрос какво предприема България и има ли притеснения относно ултиматума на Ердоган, че ще отвори границите за 3,6 милиона бежанци.

"Вчера беше влязъл един човек от турската граница, те си го прибраха, днес - нула. Така че, докато сме с Каракачанов, няма страшно", добави Борисов. По думите му най-важното е ЕС да поддържа споразумението с Турция такова, каквото сме го разписали.

"Каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата - и армията, и полицията са там. Нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Ще я съборят и ще минат. Но до този момент натискът върху българската граница е нула, затова ние настояваме споразумението да се спазва", каза премиерът Борисов.


Според него най-важна е дипломацията, а България Турция имат "перфектни отношения към момента" и това е още един фактор за спокойствието по нашата граница.


Според вицепремиера Красимир Каракачанов и гранична полиция, и армията имат готовност. "Не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата".

По-рано през седмицата турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ако европейските и западните нации не предоставят по-голяма помощ за Турция и не подкрепят плановете ѝ за създаване на зона за сигурност, в която да бъдат настанявани сирийци, то те ще бъдат пуснати към Европа.

„Ако не можете да приемете това предложение, ще отворим вратите. Тогава нека отиват където искат“, каза турският държавен глава. Той добави, че парите, които ЕС предоставя на страната му, не са достатъчни за обезпечаването на нуждите на близо 3.6 млн. сирийски бежанци, които са избягали към Турция от 2011 г. насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG