Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп номинира зам-държавния секретар Джон Съливан за посланик в Москва


Джон Съливан
Джон Съливан

Американският президент Доналд Тръмп номинира заместник-държавния секретар Джон Съливан за посланик на САЩ в Москва, съобщи Ройтерс.

От 1990 година настоящият заместник-държавен секретар на САЩ е дипломат от кариерата. Работил е в мисиите в Украйна, Европейския съюз и Южна Корея и Хондурас.

Съливан е заемал ръководни длъжности в департаментите по правосъдие, отбрана и търговия, в администрациите на президентите Джордж Буш и неговия син - Джордж Буш-младши.

Съливан бе споменат в свидетелските показания на 11 октомври от бившия посланик на САЩ в Киев Мари Йованович, като част от разследването на демократите за импийчмънт срещу Тръмп.

Йованович каза, че Съливан е този, който й съобщил, че е отзована от поста си по-рано от предвиденото. Тя твърди, президентът Тръмп е оказвал натиск на Държавния департамент да я отстрани от лятото на 2018 г. Йованович напусна Украйна през май.

През август Тръмп каза, че обмисля Съливан за поста в Русия. Друга длъжност, за която заместник-държавният секретар бе обсъждан бе съветник по националната сигурност в Белия дом. На този пост обаче бе назначен Робърт О'Брайън.

Ако кандидатурата на Съливан бъде утвърдена от Сената, той ще заеме мястото на Джон Хътсман, който подаде оставка през лятото след само две години служба в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG