Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турската офанзива в Сирия: Стотици роднини на бойци от "Ислямска държава" избягаха от охраняван лагер


Турция засилва военната си офанзива в два сирийски погранични града в неделя, съобщиха световните агенции. Това се случва въпреки призивите на редица западни държави операцията да бъде преустановена.

Междувременно кюрдски организации съобщиха, че атаката е активирала терористичната организация "Ислямско държава" в региона.

Според информация на Ройтерс жени и деца, свързани с “Ислямска държава” са избягали масово от лагер, където са били задържани в Северна Сирия. Според Би Би Си става дума за “стотици” роднини на бойци от терористичната групировка. Позовавайки се на кюрдски представители, от Би Би Си съобщават още, че задържаните в лагера атакували портите му по време на разразили се бойни действия наблизо.

Според сирийските демократични сили турската атака в Северна Сирия е съживила ислямистката групировка. Организацията призова държавите, които участваха в борбата срещу джихадистите, да затворят въздушното пространство в района за турски самолети, предаде Ройтерс.

Турция започна операция "Извор на мира" в сряда, като обяви, че тя е насочена срещу Ислямска държава и сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Това се случи след като американският президент Доналд Тръмп оттегли войските на САЩ от граничния район. Операцията, по думите на Анкара, цели да се създаде буферна зона от над 3 км., която да служи като защитен пояс за турската граница.

По данни на турското външно министерство, цитирано от ТАСС и БТА, от началото на операцията турските въоръжени сили са ликвидирали 459 лица, които определя като "терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа (СЗН)". Сирийските демократични сили съобщават за 45 убити техни бойци и над 200 цивилни жертви. Невъзможно е независими наблюдатели да потвърдят или отхвърлят някое от двете числа.

Най-малко девет мирни граждани са били екзекутирани в Сирия от сирийски сили, участващи в офанзивата на Анкара срещу кюрдските сили, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП.

Сред жертвите е представител на кюрдска политическа “Бъдеще за Сирия” Хеврин Халаф, съобщава Ройтерс. Информация на “Уошингън поуст” пък препраща към заснемане на екзекуциите и публикуването им в туитър-акаунти на бойци.

Над 130 хил. души са напуснали зоната на конфликта, по данни на ООН, и бежанската вълна се увеличава, отбелязва Би Би Си.

Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция прекратиха доставките на оръжия за Турция. А САЩ заплашиха да въведат невиждани досега санкции срещу Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел настоя в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "незабавно прекратяване" на операцията, предаде ДПА, позовавайки се на говорителка на германското правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG