Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Право и справедливост“ спечели изборите в Полша


Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

Управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ очаквано спечели парламентарните избори в неделя. С 43,6 на сто от гласовете, тя си осигурява 239 места в 460-местната долна камара на парламента, което е достатъчно за абсолютно мнозинство.

Най-добре представила се опозиционна сила е „Гражданска коалиция“ с 27,4% според предварителните резултати. Обединени – левите партии печелят 11,9 на сто, а консервативната „ Полска коалиция“ – 9,6%.

Ако окончателните резултати, които се очакват във вторник, потвърдят разпределението, това ще означава, че националистите от „Право и справедливост“, ще запазят позициите си в парламента, където досега бяха представени от 240 депутати.

„Ние победихме“, заяви лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински, добавяйки, че партията е заслужавала повече, пише Ройтерс.

Според агенцията победата на управляващите ще задълбочи съмненията в спазването на демократичните стандарти и ще засили настроенията срещу имигрантите.

Представителите на опозицията заявиха, че през четирите си години на власт „Право и справедливост“ е работила за подкопаване на независимостта на съдебната власт и свободата на медиите и е предприемала и други стъпки за заглушаване на несъгласните.

По време на кампанията „Право и справедливост“ застъпваше идеята, че бизнес и културните елити в Полша трябва да бъдат заменени с хора, които подкрепят патриотичните ценности, за да се гарантира лоялна пазарна конкуренция и достъп до държавни институции като съдилищата.

Все още малко се знае за бъдещите планове за управление, но Ройтерс цитира министъра на правосъдието Збигнев Зибро, че „Право и справедливост“ има реален план как „съдилищата да престанат да бъдат част от веригата на полската икономика."

По време на предизборната кампания "Право и справедливост" позиционира вота като избор между общество, вкоренено в традиционните католически ценности, и либерален ред, който позволява успех на малцина избрани и подкопава устоите на семейния живот.

Критиците на „Право и справедливост“ я обвиниха в разпалване на хомофобия заради твърденията, че ЛГБТ хората са проводници на чуждо влияние, което заплашва националната идентичност на Полша. Управляващите спечелиха подкрепа основно сред по-бедните представители на населението, които смятат, че са пропуснали да се възползват от падането на комунизма през 1989 г. Партията смесва националистическа реторика с обширна програма за социално благоденствие, която се финансира от бума на полската икономика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG