Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима българи станаха жертва на съсед в Чикаго


Трима български граждани са били убити при стрелба в жилището им в Чикаго в събота вечер, местно време, съобщи българският консул в града Иван Анчев.

Жертвите са семейство и майката на съпруга – българи и приятелят на майката – американски гражданин, които по време на инцидента са вечеряли в дома си.

Те са застреляни от съсед, като общият брой на жертвите на стрелбата е петима. Нападателят е 67-годишен поляк, строителен работник, който от 15 години живее в блока, в който се е разиграла трагедията. Според информацията по полицията той е познавал жертвите.

Междувременно сред българската общност в Чикаго започнадарителска кампания, за да могат телата да бъдат транспортирани у нас. Към понеделник сутрин са дарени 18 000 долара като целта е да бъдат събрани 50 000.

Полицията смята, че нападателят е влязъл в апартамента на българите около 17:30 ч. местно време в събота и е открил стрелба по тях, докато са били на масата. След това, той отишъл на друг етаж в сградата, където в коридора видял жена от полски произход и стрелял по нея. Жената е откарана в болницата в критично състояние, а по-късно е починала.

Засега не се знае със сигурност каква е била причината за стрелбата. Според началника на местната полиция Антъни Рико стрелецът е имал пререкания със съседите си в миналото и е бил известен с избухливия си нрав.

Управителят на сградата с апартаментите заяви, че заподозреният е имал напрегнати взаимоотношения и с други съседи през последните дни. Той допуска, че мъжът вероятно е бил притеснен от сериозни финансови проблеми и е бил застрашен да изгуби жилището си, съобщи БНР.

По информация на българския консул Иван Анчев застреляният българин е живеел отдавна в САЩ и имал американско гражданство, а съпругата му, работела в детска градина е дошла преди 2-3 г. Двамата се оженили преди година. Майката също е живеела в Чикаго с приятеля си.

Анчев смята, че Чикаго има социален проблем от години. Според него през последното десетилетие има обезпокоителен ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. има над 400. Ззначителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации, съобщава Медиапул.

В Чикаго живее най-голямата българска общност в САЩ, като по неофициални данни над 200 000 български граждани са избрали мястото за своя втора родина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG