Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гергей Карачон - опозиционерът, който надви Орбан в Будапеща


Гергей Карчон, новият кмет на Будапеща
Гергей Карчон, новият кмет на Будапеща

От понеделник Гергей Карачон е новият кмет на Будапеща. Той е човекът, зад чиято номинация се обедини унгарската опозиция, за да победи Виктор Орбан. Партията на унгарският премиер "Фидес" не е допускала изборен пробив от 2010 година насам.

Зад номинацията на Карачон застанаха партиите от левия спектър в страната до крайната десница. Това бе начинът да надвият над номинирания за трети мандат Ищван Тарлош ("Фидес").

Само националистите от "Йобик" не подкрепиха унгарския политик, но решиха да не издигат свой кандидат, който да разсейва гласовете. Анализаторите в Унгария отбелязват като любопитна, че и бившата партия на Карачон "Политиката може да бъде различна“ също застава зад него, макар той да я напуска в решителен момент.

Причината е целта да му да направи нова формация. Наред с това обаче Карачон отказва да освободи мястото в унгарския парламент, което заема с листата на предходната си партия.

Кампанията не беше лесна за Карачон, който беше обявен за "командо на Сорос" и трябваше да се обяснява за изтекъл запис, в който обяснява, че социалистите - най-голямата партия, която стоеше зад него, са дълбоко корумпирани.

Карачон може да е почти 30 години по-млад от основния си конкурент, но не е новак в политиката.

След като завършва политология в Будапещенския университет през 2000 г., той поделя професионалното си внимание между правенето на политика и академичното й изучаване.

Първото му работно място е политологическа агенция, която се занимава с изследване на обществените настроения. Освен това Карачон преподава политология на студентите по икономика в Университета "Корвин“.

В реалния управленски живот на Унгария влиза през 2009 г. с формацията „Политиката може да бъде различна“. Карачон е кандидат и мениджър на предизборната кампания. След влизането му парламента, четири години, освен депутат е и шеф на парламентарната група.

На частичните местни избори през 2011 г. се кандидатира за кмет на едно от 24-те кметства в унгарската столица. Макар „Политиката може да бъде различна“ да сключва споразумение със социалистите, участникът с по-малко гласове да подкрепи другия на балотажа, Карачон отказва да спази обещанието. Двамата опозиционни опоненти губят. Фидес печели изборите.

През 2013 г. Карачон напуска партията си и заедно с колеги създават нова "Диалог за Унгария“. Противно на учебниците по политология, обаче те остават в парламента до края на мандата, където са избрани с друга листа.

Когато след година председателят на партията отива в групата на Зелените в Европейския парламент, Карачон става съпредседател на "Диалог за Унгария" след европейските избори през 2014 г. На върха на победата в европейските избори той е избран за кмет на един от 24-те района в Будапеща. Тогава отново е издигнат от широка коалиция от леви и либерални партии.

Като съпредседател на "Далог за Унгария“ е номиниран за министър-председател на парламентарните избори през 2018 г. "Фидес" ги печели убедително и Орбан запазва поста си, но Карачон вече е видима фигура на опозицията.

Неговата разпознаваемост от избирателите и обединяването на опозицията зад кандидатурата му, правят възможна победа му в Будапеща в неделя.

"Искам да отворя нова страница в отношенията между Будапеща и правителството. Ние се готвим не да водим войда, а да си сътрудничим конструктивно. Будапеща ще бъде зелена и свободна, ще я върнем отново в Европа“, казва на първата си пресконференция като кмет Гергей Карачон.

Будапеща е последната от четирите столици на държавите от Висшеградската група, която ще бъде управлявана от политик, максимално отдалечен от консервативните партии, които през последното десетилетие успяваха да привлекат подкрепата на избирателите.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG