Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седми месец спецсъдът не може да разпита свидетели за атентата в Сарафово


Съдебната палата в София
Съдебната палата в София

Специализираният съд, разглеждащ делото за терористичния атентат на бургаското летище Сарафово през 2012 г., седми месец не може да разпита израелските свидетели, съобщава "Клуб Z".

Причината е че Израел не отговаря на поисканите през март разпити чрез видеоконферентна връзка.

Седем години след атентата нито един свидетел от израелска страна не е дал показания пред съдия. Десетки преки свидетели и близки на загиналите и ранените израелски туристи, са предявили граждански искове за обезщетения срещу България, но съдът не може да вземе отношение по тях, без да ги разпита.

Двама румънски граждани,които са имали досег с извършителите на престъплението, също не са свидетелствали пред съда.

Задочни обвиняеми в делото са двама ливанци Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан.

Днес съдът прие и последните експертизи - съдебно-медицински на загиналите и ранените, антропологични на частите от тела, пожаротехническа, химически - на различни предмети и на колите, които атентаторите са наемали от фирма, натривки на куфари, художествени - за изработването на портрети на двамата заподозрени.

Делото започна през септември 2016 г. в специализирания съд.

При атентата на летището в Сарафово е извършен на 18 юли 2012 г. загиват 7 души – шестима израелски туристи и българският шофьор на техния автобус. Ранени са 35 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG