Връзки за достъпност

Извънредни новини

"БНР има и други програми, не е само "Хоризонт". Светослав Костов отговаря на СЕМ


Генералният директор на БНР Светослав Костов
Генералният директор на БНР Светослав Костов

Генералният директор на БНР Светослав Костов не смята, че със спирането на "Хоризонт" е извърешно сериозно нарушение, тъй като останалите програми на общественото радио в това време са излъчвали. Това е посочено в документите, които той е изпратил в отговор на Съвета за електронни медии (СЕМ), научи Свободна Европа от свои източници в медията.

Костов оспорва пред регулатора причините, с които ще се гласува отстраняването му от поста. ​С три гласа "за" и два "въздържал се" СЕМ започна процедура по предсрочното отстраняване на генералния директор. Причината е безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември след опита да бъде свалена от ефир Силвия Великова.

Темата за натиска върху журналисти не фигурира в мотивите на СЕМ, които включват двете санкции, наложени от СЕМ на БНР преди две седмици. Радиото бе глобено с максималния възможен размер, 7000 лв., за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване, както и с други 20 000 лв. за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Регулаторът даде на Костов срок, посочен в Администартивно-процесуалния кодекс, според който в рамките на пет работни дни той може да изпрати до СЕМ своите възраждения по мотивите за отстраняването му.

Отговорът на Костов е изпратен от радиото в понеделник. Генералният директор не приема спирането на програмата за голямо нарушение. Той е написал, че не е знаел за петчасовото преустановяване на сигнала, а с главния инженер е общувал с електронна кореспонденция.

Генералният директор на БНР също е протестирал и включването във връчения му документ и на нарушението, извършено в мандата на предшественика му Александър Велев - когато по "Хоризонт" прозвучаха имената на заподозрения за тероризъм непълнолетен в Пловдив.

Очаква се отстраняването на Светослав Костов да бъде гласувано в четвъртък на заседание на СЕМ. Потърсена за комнтар председателката на регулатора София Владимира отказа да коментира дали е получила възражението на генералния директор и какво пише в него.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG