Връзки за достъпност

Извънредни новини

"БНР има и други програми, не е само "Хоризонт". Светослав Костов отговаря на СЕМ


Генералният директор на БНР Светослав Костов

Генералният директор на БНР Светослав Костов не смята, че със спирането на "Хоризонт" е извърешно сериозно нарушение, тъй като останалите програми на общественото радио в това време са излъчвали. Това е посочено в документите, които той е изпратил в отговор на Съвета за електронни медии (СЕМ), научи Свободна Европа от свои източници в медията.

Костов оспорва пред регулатора причините, с които ще се гласува отстраняването му от поста. ​С три гласа "за" и два "въздържал се" СЕМ започна процедура по предсрочното отстраняване на генералния директор. Причината е безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември след опита да бъде свалена от ефир Силвия Великова.

Темата за натиска върху журналисти не фигурира в мотивите на СЕМ, които включват двете санкции, наложени от СЕМ на БНР преди две седмици. Радиото бе глобено с максималния възможен размер, 7000 лв., за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване, както и с други 20 000 лв. за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Регулаторът даде на Костов срок, посочен в Администартивно-процесуалния кодекс, според който в рамките на пет работни дни той може да изпрати до СЕМ своите възраждения по мотивите за отстраняването му.

Отговорът на Костов е изпратен от радиото в понеделник. Генералният директор не приема спирането на програмата за голямо нарушение. Той е написал, че не е знаел за петчасовото преустановяване на сигнала, а с главния инженер е общувал с електронна кореспонденция.

Генералният директор на БНР също е протестирал и включването във връчения му документ и на нарушението, извършено в мандата на предшественика му Александър Велев - когато по "Хоризонт" прозвучаха имената на заподозрения за тероризъм непълнолетен в Пловдив.

Очаква се отстраняването на Светослав Костов да бъде гласувано в четвъртък на заседание на СЕМ. Потърсена за комнтар председателката на регулатора София Владимира отказа да коментира дали е получила възражението на генералния директор и какво пише в него.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG