Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ откри процедура по отстраняването на Светослав Костов от БНР


Розита Еленова, София Валдимирова и Бетина Жотева

С три гласа "за" и два "въздържал се" Съветът за електронни медии (СЕМ) започна процедура по предсрочното отстраняване на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. Причината е безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември след опита да бъде свалена от ефир Силвия Великова. Темата за натиска върху журналисти не фигурира в документа, на който съветът се базира.

Регулаторът ще гласува остраняването на Костов след изтичането на срока от пет работни дни, в които той може да изложи своите възражения по откритата процедура.

Мотивите за отстраняването на Костов са двете санкции, които СЕМ наложи на БНР миналата седмица. Радиото бе глобено с максималния възможен размер, позволен от закона: със 7000 лв. за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване; както и с 20 000 лв. за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Аргументите "за"

Двете наказателни постановления все още не са влезли в сила. Срокът им за обжалване изтича в сряда. Именно по тази причина юристите не са единодушни дали може да се открие процедура по отстраняването на Костов.

По думите на Ивелина Димитрова (квота на президента Румен Радев в СЕМ) обаче няма пречка да се гласува оставката на Костов дори постановленията, които са основание за освобождаването му, да бъдат обжалвани от него.

"Може да започне дълга съдебна процедура, която да отнеме години", аргументира се тя. По думите й нарушението с изключването на сигнала е изключително грубо и в разрез едновременно със Закона за радиото и телевизията и с Конституцията. Тя се позова на обществения интерес и заяви, че СЕМ има основа да започне процедура по отстраняване на генералния директор. Аргументира се и с риска, че докато влязат в сила наказателните постановления, може да изтече мандатът на Костов.

Сходни аргументи имаха председателят на СЕМ София Владимирова и членът на регулатора Розита Еленова (и двете предложени за членове от ГЕРБ). Според тях спирането на сигнала е толкова грубо нарушение, че след него Светослав Костов не може да продължи да ръководи БНР.

Дали прокуратурата е страна?

Не на това мнение явно са "въздържалите се" в гласуването Бетина Жотева (излъчена от президента Росен Плевнелиев) и Галина Георгива (предложена от ГЕРБ). Жотева се въздържа с мотива, че има нужда от още време, за да събере още информация и тогава да реши. "Утре искам да изчакам на временната анкетна комисия в парламента какво ще каже главният прокурор", обясни тя.

Жотева обаче не отговори на въпрос не смята ли, че "прокуратурата е заинтересована страна" в казуса, след като редица журналисти от радиото твърдят, че Силвия Великова е трябвало да бъде свалена от ефир именно до избора на нов главен прокурор.

Осуетеният "саботаж"

Междувременно преди ден се появи информация за "осуетен саботаж" в БНР. Няколко таблоидни и информационни сайта съобщиха, че се подготвяло ново спиране на радиото, което ръководството му е успяло да спре.

От НУРТС обаче отговориха с писмо, в което се казва, че "датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., когато НУРТС България ЕАД е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 година". С което на практика опровергаха готвения "саботаж".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG