Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Британският ритник" консолидира проевропейските сили в ЕС, смята анализатор


"Брекзит без сделка" със сигурност е най-лошият сценарий, коментира за БТА директорът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева
"Брекзит без сделка" със сигурност е най-лошият сценарий, коментира за БТА директорът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева

Хаосът около "Брекзит" засили европодкрепата в страните членки, коментира за БТА директорът на Софийския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева, която е и бивш говорител на Министерството на външните работи. Според нея в обществата на Европа хаосът около излизането на Великобритания от съюза е подействал като "червена лампа" и хората са си дали сметка, че в ЕС са много по-добре защитени.

Развитието по сагата "Брекзит" консолидира проевропейските сили, които по принцип са мнозинство, но никога не са били шумни.

"Затова трябваше този лек "британски ритник", за да се събудят проевропейците и да дадат знак, че искат този проект да продължи да съществува и да се развива", коментира Чернева.

"Брекзит без сделка" със сигурност е най-лошият сценарий и неговото избягване с всякакви средства е по-добро, но не е добър вариант и ЕС да живее в това състояние на полуразделение с Великобритания, коментира анализаторът.

Весела Чернева смята, че в крайна сметка след "Брекзит" може да се стигне до модел на много близко партньорство, в който Великобритания ще бъде получател на политики, без да има право да изразява мнение как се правят тези политики. Тя даде пример, че страни като Норвегия и Швейцария са избрали подобен модел на приближено партньорство.

"Може наистина да се окаже, че тези политически маневри, на които сме свидетели през последната повече от година, са били много шум за нищо. Но при всички случаи отношението към Великобритания в Европа е много променено", смята Весела Чернева.

Тя прогнозира, че Великобритания ще започне да търси двустранен път към страните членки, което означава много по-интензивни контакти с големите страни, особено с тези, с които има силни икономически интереси и търговски взаимоотношения. "От българска гледна точка това не е добро развитие, за нас много по-добре би било Великобритания да беше решила да остане в ЕС, коментира анализаторът.

За българите, които живеят там, Чернева коментира, че вероятно повечето хора вече са направили необходимото, за да оправят статута си, тъй като темата отдавна е на дневен ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG