Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговорите с Албания и Северна Македония за членство в ЕС отново бяха блокирани


Албания и Северна Македония все още нямат дата за започване на официални преговори за членство в Европейския съюз след като външните менистри на страните членки не постигнаха консенсус по въпроса, съобщиха световните агенции.

Това се случва за трети пореден път след юни 2018 г. и юни 2019 г., когато Съвета на ЕС трябваше да реши кога да започнат преговорите за двете страни от Западните Балкани. Това решение значи, че надеждите на Скопие и Тирана за скорошно присъединяване към ЕС няма да се осъществят.

„Това не беше славен момент за Европа“, коментира еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан след срещтата на външните министри на страните членки на ЕС в Люксембург на 15 октомври.

Европейската комисия настоява за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония съзможно най-скоро. Европейският парламент също изрази подобно становище. Крайното решение обаче зависи от страните членки на ЕС, които през юни 2018 г. обещаха, че преговорите ще започнат, но без да уточняват датата за това.

Източници на Радио Свободна Европа съобщиха, че Франция е изиграла ключова роля в блокирането на началото на преговорите за членство с балканските държави. Макар срещите на министрите от Съвета да са затворени и членките да имат право да не споделят какво становище са изразили, Париж от години публично се противопоставя на разширението на ЕС с аргумента, че „първо трябва да бъдат решени вътрешните проблеми на блока, а след това да се мисли за разширяване“.

„Франция не иска нищо ново и не казва „не“, каза по-рано министърката по европейските въпроси Амели дьо Моншален. „Искаме единствено критериите, поставени през юни 2018 г., да бъдат напълно приложени.“

Друга държава, за която се знае, че се противопоставя на незабавното започване на преговори със Скопие и Тирана, е Нидерландия.

Други страни от ЕС обаче изразява тревога, че дългото отлагане на началото на преговорите за членство в ЕС може да отвори пътя за засилване на влиянието на Китай и Русия в региона.

Очаква се страните членки на ЕС да се върнат към въпроса на срещата на върха в Брюксел, която започва в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG