Връзки за достъпност

Извънредни новини

Абиджит Банержи и Естер Дюфло, които се борят с глобалната бедност


Абиджит Банержи и Естер Дюфло пред дома си в Бостън
Абиджит Банержи и Естер Дюфло пред дома си в Бостън

Тази седмица семейството на Абиджит Банержи и Естер Дюфло има истински повод за гордост – двамата спечелиха Нобелова награда за икономика заедно с колегата си Майкъл Креймър. Те получиха признанието заради експерименталния им подход към намаляване на глобалната бедност броени дни преди Международния ден за изкореняване на бедността – 17 октомври.

Майкъл Креймър
Майкъл Креймър

Естер Дюфло стана едва втората жена в историята, получила Нобелова награда за икономика, както и най-младият ѝ лауреат – в момента тя е на 46 години. Заедно с партньора ѝ Банержи и Креймър създават нов подход към събирането на надеждна информация за най-добрите практики за борба с глобалната бедност.

"Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси – например какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве. Те показват как на тези малки въпроси се отговаря много по-внимателно и ефектът като цяло е по-добър", посочват от Нобеловия комитет.

Като директен резултат от проучванията им над 5 милиона деца в Индия вече се възползват от ефективни програми в училище, а в редица други страни е започнало устойчиво субсидиране на здравната превенция – основни средства в борбата с глобалната бедност.

В свое проучване, проведено на три континента, Дюфло и Банержи отчитат значителни ползи за бедните от прилагането на едновременни мерки, като обучения за работа, различни възможности за получаване на доходи и предоставяне на здравна информация. Двамата са автори на десетки научни трудове заедно. Издават и две книги – "Слаба икономика" (2011) и "Добра икономика за тежки времена" (2019).

Естер Дюфло завършва бакалавърската си степен по история и икономика в Escole Normale Supérieure в Париж през 1994 г. На следващата година тя вече е магистър по икономика, обучавайки се по съвместна програма в Norcole Supérieure École и École Polytechnique. През 1999 г. Дюфло става доктор по икономика в Масачузетския технологичен институт в САЩ, където работи и през цялата си кариера.

Абиджит Банержи завършва бакалавърската си степен в Университета в Калкута, а магистърската – в университета "Джавахарлал Неру" в Ню Делхи. През 1988 г. става доктор по икономика в Харвардския университет. След това преподава четири години в Принстънския университет и една година в Харвард, преди да се присъедини към Масачузетския технологичен институт през 1993 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG