Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не бъди труден. Не бъди глупак. Ще ти звънна." Тръмп с писмо до Ердоган


Автентичността на писмото на Тръмп до Ердоган беше потвърдена от Белия дом
Автентичността на писмото на Тръмп до Ердоган беше потвърдена от Белия дом

Писмо на американския президент Доналд Тръмп до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, в което той го убеждава да постъпи "правилно и по хуманен начин" в Сирия, беше публикувано в четвъртък. Посланието е двама "да се договорят" и да постигнат "добра сделка".

"Не искаш да си отговорен за убийството на хиляди хора и аз не искам да съм отговорен за разрушаването на турската икономика, а ще го направя", се казва в текста, който беше показан първо от близката до американския президент телевизия "Фокс бизнес".

В писмото, което носи датата 9 октомври, се добавят уверения, че главнокомандващият на Сирийските демократични сили ген. Мазлум е готов да преговаря с Турция и "да направи отстъпки, които никога не би направил в миналото". В същия ден Анкара започна военната си операция "Извор на мир" в североизточна Сирия, която продължава осми ден.

"Историята ще погледне благосклонно на теб, ако направиш това правилно и по хуманен начин. Ще бъдеш запомнен като дявол, ако добрите неща не се случат. Не се прави на труден човек. Не бъди глупак. Ще ти звънна", завършва обръщението си Тръмп.

Все още няма официален коментар от Белия дом, но БиБиСи съобщи, че според неин източник Ердоган е изхвърлил писмото на Тръмп.

Американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео пристигнаха в четвъртък следобед в Анкара, за да се срещнат с Ердоган и да се опитат да договорят с него прекратяване на огъня.

Канцеларията на турския президент съобщи преди това, че Ердоган ще пътува на 22 октомври до Сочи за среща с руския си колега Владимир Путин по негова покана. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че в нея да е предвидено и участие на сирийския президент Башар Асад, който е съюзник на Москва.

Доналд Тръмп коментитра по този повод, че не би бил против Кремъл да посредничи за прекратяването на турската операция срещу кюрдите в Северна Сирия. Той обаче отхвърли обвиненията, че е допуснал започването на военните действия като е наредил изтеглянето на американските войници от региона, и нарече решението си "стратегически брилятно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG