Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ заведе иск за над 1.1 млн. лв. срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров


Ген. Кирчо Киров
Ген. Кирчо Киров

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е предявила иск за 1.163 млн. лв. срещу бившия ръководител на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров и съпругата му Мария, съобщи сайтът "Лекс".

Делото за конфискация е насрочено в Софийския градски съд за 10 февруари догодина. Основание за него са двете обвинения срещу Киров за присвояване на общо около 10 млн. лв. докато ръководеше разузнаването. Той има и една условна присъда за разгласяване на държавна тайна.

Антикорупционната комисия претендира още 1.534 млн. лв. от бившия подчинен на Киров в НРС Димитър Лидарев и съпругата му Екатерина. Заедно с бившия шеф на службата двамата са подсъдими за присвояване на над 5.1 млн. лв. По това дело Софийският военен съд постанови 15 години затвор на Киров, а Лидарев получи условна присъда, след като в края на процеса пред първата инстанция направи самопризнания.

Военно-апелативният съд все още не е дал ход на това дело на втора инстанция, тъй като го спря за срок от 6 месеца заради влошеното здравословно състояние на Киров, който в края на м.г. получи микроинсулт. Това стана причина за спиране и на втория процес срещу бившия шеф на НРС, по който той е подсъдим за присвояване на още около 5 млн. лв. По него Киров е осъден на 10 години затвор, но и тази присъда не е окончателна.

Този казус вече се намира на трета инстанция и Върховният касационен съд преди дни е уважил протеста на прокуратурата срещу неговото спиране, уточнява "Лекс". Основният мотив на върховните съдии е, че втората инстанция се е позовала на съедбно-медицинската експертиза за състоянието на Киров, приложена по другото дело.

Двата процеса са секретни и информацията за тях идва основно от прокуратурата. Според твърденията на разследващите присвояваните пари били представяни като разходи за дейност на службата, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Тезата на обвинението е, че дори и след този момент в НРС всеки месец са се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите липсват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG