Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонти, въздух, пари. Как протича политическият сблъсък за София


София от птичи поглед
София от птичи поглед

София

Население: 1 241 675 (неофициално: близо 2 милиона)

Дял от БВП на страната: 40 % (данни от края на 2017 г.)

Безработица: 2.8% (данни за декември 2018 г.)

Основни кандидати: Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП, АБВ, ДБГ и "Движение 21"), Борислав Игнатов ("Демократична България"), Борис Бонев (независим кандидат, издигнат от "Спаси София")

Какво ли не се обещава за София, но една тема почти напълно отсъства: не валят обещания за привличане на повече инвеститори, нито за развитие на местния бизнес. София е "богаташът" на България, затова и темите на предизборната й кампания са свързани със съвсем други въпроси: ​ремонтите на централната градска част; презастрояването; мръсният въздух и начина, по който се изразходват публичните средства.

Сочените за основни претенденти за поста Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов и Борис Бонев рисуват еднаква картина пред избирателите си: по-чиста София и по-строг контрол върху обществените поръчки и строителството. Друг общ елемент в техните програми е, че акцентират върху "влизането в кварталите" – повече инвестиции, зелени площи, детски площадки и детски градини. Голяма част от тези предложения обаче звучат като пожелания, а не като реални възможности. Това се дължи на факта, че реални разчети за стойността на подобни мерки почти липсват.

Другият кандидат сочен като фигура, която ще обедини в себе си националистическия вот в София – Ангел Джамбазки, до този момент не е публикувал програма. В различни свои изяви той се концентрира най-вече върху "реда в столицата".

Ремонтите

Заради поредицата скандали, предизвикани от реновирането на столичната улица "Граф Игнатиев", темата за градската среда е експлоатирана от почти всички конкуренти на Йорданка Фандъкова, но не и от самата нея. В програмата на настоящата кметица (а и в предизборните ѝ срещи) въпросът не се засяга особено, като за сметка на това тя обещава нови паркове, булеварди и детски градини. Някои от тях са проекти, вписани и в платформата ѝ от предходните местни избори, но неизпълнени досега.

Темата за ремонтите и градската среда е един от основните проблеми, които застъпва в кампанията си Мая Манолова. По този повод тя предложи към кабинета на кмета да има "творчески съвет", който "да вдъхновява, подкрепя, но и възпира кмета, когато неговите идеи и размах са в конфликт с естетиката". Не е ясно обаче какви ще са правомощията на въпросния "творчески колектив".

Според Борислав Игнатов "настоящата порочна практика "ремонт на ремонта" ще се елиминира със създаването на стандарт за улици и тротоари". Той ще съдържа техническата спецификация и подробните изисквания към всички видове настилки и елементи. На базата на този стандарт ще бъдат възлагани търговете за изпълнение и ще се упражнява контрола на качеството. Така, според него, ще бъде въведена яснота и отчетност при избирането на изпълнители и при възлагането на строително-монтажни работи.

Борис Бонев също отделя основно място на столичните ремонти. Той се ангажира със създаване на стандарт за красива градска среда, "безкомпромисен контрол на ремонтите" и отстраняване на фирмите, които не строят качествено.

Парите на града

Друга основна тема в дискусията как да се управлява София е начинът на изразходването на парите на града. Бонев прави връзка между този въпрос и темата с ремонтрите. Той се ангажира, че ще изготви черен списък на фирми, които многократно не изпълняват своите задължения. Според неговата програма те няма да могат да кандидатстват за следващи поръчки на общината.

Арх. Игнатов пък твърди, че ако бъде избран, ще започне да публикува документите, чрез които се определят прогнозните стойности на обществените поръчки. Според неговите анализи сега често пъти те са изкуствено завишени спрямо реалните пазарни цени и така още в заданието се залага източването на общински средства. Игнатов също така се ангажира, че в договорите между общината и фирмите изпълнители ще има клауза за прекратяването им във всеки етап от изпълнението – поради лошо качество, отклоняване от проекта и др. Основен антикорупционен лост, който обяви Игнатов през август, е дигитализацията на общината.

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова също залагат на дигитализацията в общината, за да се постигне изсветляване на процедурите по обществените поръчки. Манолова твърди, че ще внедри т.нар. блокчейн платформи, където всеки заинтересован да може да следи данните, участниците и промените в хода на избора и изпълнението на поръчката. Харченето на общински пари да бъде публично и прозрачно, обещава тя чрез пълна дигитализация на общинските услуги.

Фандъкова предлага подобен подход – обществените поръчки да се провеждат по електронен път чрез единна електронна платформа. За разлика от останалите кандидати, кандидатът на ГЕРБ се ангажира и с конкретен срок. Според нея това ще бъде възможно още от края на настоящата година.

Какво дишаме?

Сочените за основни претенденти за кметския пост изглеждат ангажирани с темата за качеството на въздуха. В своите програми те предвиждат бързо осведомяване на гражданите при повишаване на замърсяването.

Фандъкова обещава модел на известяване при предстоящи дни с висока прогноза за замърсяване. 48 часа преди превишаването на нормите, общината ще има данните от БАН и ще предприема мерки, посочва в програмата си тя. В нея се посочва още, че освен настоящите 7 станции за измерване на праховите частици сега са заработили още 22 сензора.

Приоритет на Манолова по тази тема е да промени местоположенията на станциите, защото тя отбелязва, че такива има на Витоша, но не и в централната градска част като "Орлов мост", например. "Публикуване на данните от тях в реално време", гласи ангажиментът на Манолова.

Бонев предлага на огромни екрани на възлови места в града да бъдат монтирани табла с емотикони – те ще се усмихват при чист въздух и ще се мръщят при високи нива на фини прахови частици.

Игнатов обещава осъвременена система за отчитане на замърсяването. А, ако бъде избран за кмет, в сайта на Столичната община ще има цветова сигнализация. И в четирите програми се адресират проблемите с основните замърсители - транспорта и битовото отопление на дърва и въглища.

Кандидатът на ГЕРБ обещава да продължи инициативите за подмяна на печките на 20 000 домакинства. Ангажира се и с поставянето на 2000 филтъра на комини на сгради, които се отопляват на дърва и въглища. Новите ѝ идеи предвиждат да се въведе изискване такива филтри да имат и търговските обекти, които ползват твърдо гориво, както и да се забрани ползване на дърва и въглища в общински жилища, ако има екоалтернатива.

Според "Спаси София" започнатият от Фандъкова проект трябва да се ревизира, за да е сигурно, че се подпомагат семейства, които не могат да си позволят сами да направят тази инвестиция. Подобно на Бонев, "Демократична България" също залага на разширяването на топлопреносната и газопреносната мрежа, както и на алтернативни енергийни източници.

Игнатов предлага оформянето на зони, в които да се забрани отоплението дърва и въглища - в компактния град, кварталите с достъп до топлофикация и "други разумни алтернативи", които в крайна сметка да доведат до пълна забрана за използване на въглища в София.

Транспортът

По отношение на транспорта арх. Игнатов предлага да се обособят зони с ниски емисии чрез ограничаване на движението на автомобили в централните части на града. Програмата предвижда също да се забрани движението в града на определени категории превозни средства, да се въведат ефективни стимули за употреба на електромобили и хибридни автомобили.

От "Спаси София" също обещават пълна забрана на използването на дърва и въглища за отопление в столицата, но в дългосрочен план. Според програмата на организацията е нужно общината да засили контрола за нерегламентираното горене на боклуци.

Програмата на Борис Бонев също планира обособяването на нискоемисионни зони, в които движението на коли е ограничено или дори забранено. Това е съчетано с подсилване на градския транспорт, за да се ползва като алтернатива в дните със замърсяване.

Стимулите пък са съществена част от програмата на Мая Манолова. Тя смята, че именно те ще накарат жителите на София да оставят в миналото отоплението на дърва и въглища. В това число влизат облекчения за поставянето на соларни панели на сградите.

Манолова ще насърчава пешеходното придвижване с повече пешеходни зони не само в центъра, но и в кварталите. Според нея ограничаващите мерки като зони с ниски емисии са рестрикция, която първо трябва да бъде подложена на електронен референдум. Манолова се обявява и за безплатен градски транспорт в натоварените дни в столицата, което щяло да стимулира софиянци да слязат от личните си коли.

Политическа ситуация

От прегледа на програмите е видно, че основните проблеми, които гражданите "диагностицират", попадат в полезрението и на леви, и на десни, и на партийни, и на независими кандидати. Съществена част от разговора за София обаче е политически.

По-окрупнено тезите на основните кандидати изглеждат като опит за разбиване на статуквото. Борис Бонев се е съсредоточил върху модела "ГЕРБ". За същото говори и Мая Манолова. А арх. Игнатов атакува най-общо "корупционния модел", от който не изключва нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова. Самата Фандъкова пък акцентира, че е променила екипа си. Което по думите ѝ неминуемо ще доведе до промяна в работата на общината.

ДПС няма кандидат-кмет в София. Очаква се на втори тур, който според социолозите е почти сигурен за София, да подкрепи или Фандъкова, или Манолова. Засега вероятността е еднакво голяма за договорка с всяка една от тях.

Не е ясно кой ще подкрепи и "Демократична България". Най-вероятният вариант е коалицията да не вземе отношение във втория тур. Такова вероятно ще е поведението и на "Спаси София".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG