Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания


Холанският премиер Марк Рюте
Холанският премиер Марк Рюте

Европейските лидери не можаха да се договорят за решение и дори за общо послание към кандидатстващите за членство в ЕС Северна Македония и Албания.

След разгорещени дебати на срещата на върха в Брюксел в четвъртък през нощта, която беше прекъсвана на няколко пъти в опит да се намери компромисно решение, лидерите се оттеглиха в ранните часове в петък без успех. Те не успяха да се договорят за обща позиция и записаха в заключенията на срещата само, че са обсъдили въпроса.

Даването на дата за започване на преговори или дори обещание за европейска перспектива беше блокирано от настояването на френския президент Еманюел Макрон първо да бъде променена процедурата за прием на нови членове, подкрепено от искането на Холандия и Дания да се изчака, докато кандидатките постигнат повече във върховенството на закона. Реформата на правилата е била обсъдена, съобщи дипломат.

Не е прието и предложението на Дания и Холандия преговори да се започнат само със Северна Македония, като повечето държави са отказали Скопие и Тирана да бъдат разделяни.

След края на срещата холандският премиер Марк Рюте заяви, че и двете държави са свършили огромна работа. “Вижте, Македония дори си смени името, но има още работа по върховенството на закона. За Албания бих казал, че ще е нужно още време предвид какво има да се свърши” по разделението на властите и върховенството на закона. Рюте добави, че решението е отложено за следващ съвет, без да уточни дали става дума за редовната среща на върха на ЕС през декември.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че лидерите ще се върнат към въпроса следващата пролет по време на срещата ЕС-Западни Балкани в Загреб, която ще бъде организирана от хърватското председателство на ЕС.

Лидерите заклеймиха турската военна офанзива в северна Турция, като заявиха, че тя носи човешко страдание, подкопава борбата срещу ДАЕШ и застрашава сигурността на Европа. Те потвърдиха решението на външните министри на ЕС от понеделник за ограничаване на военните доставки за Анкара, но не са обсъждали военно ембарго или икономически санкции.

В началото на заседанието председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е призовал лидерите да замразят доставките по вече подписаните договори за оръжие.

“Не можем да стоим на постигнатото от външните министри на ЕС. Трябва да погледнем по-напред към договорите, които вече се изпълняват. Турция трябва да бъде накарана да чуе какво ѝ казва Европа”, заяви той, добавяйки, че парламентът настоява и за санкции.

Европейските лидери поръчаха на Европейската комисия да подготви предложение за индивидуални санкции за лица и компании, свързани с незаконното търсене на газ от Турция в близост до Кипър.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG