Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата повдига само едно обвинение за расистките прояви на стадиона


Кадри от поведението на част от присъстващите на трибуните по време на мача България-Англия обиколиха световните медии
Кадри от поведението на част от присъстващите на трибуните по време на мача България-Англия обиколиха световните медии

Само един от общо деветимата арестувани е с повдигнато обвинение за расистки прояви по време на мача България - Англия в понеделник, съобщиха от прокуратурата. Става въпрос за 18-годишен мъж. Само за него има достатъчно доказателства за извършено хулиганство, "открояващо се с изключителен цинизъм".

18-годишният е задържан за 72 часа. Той вече е бил осъждан, като е бил и в изпитателен срок от предишната си присъда. Младежът е показвал среден пръст, нацистки поздрав с изпъната напред дясна ръка и на два пъти е свалил долнището си, показвайки задните си части към терена.

За останалите осем задържани наблюдаващият прокурор е преценил, че отправените от тях обиди и жестове не са достатъчни за образуване на досъдебно производство. Те са освободени, а материалите за тях са върнати на полицията, откъдето ще преценяват дали да им бъдат наложени наказания по закона за футболното хулиганство.

По-късно от МВР съобщиха за още петима арестувани след футбонлната среща в понеделник и уточниха, че се издирват още хора.

МВР започна издирване на мъжете за действията им на мача, едва след като световните медии публикуваха стотици материали за техните постъпки, осъждайки проявите на расизъм и използването на нацистки жестове. Това внимание предизвика и острата реакция на премиера Бойко Борисов, който поиска оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и обяви, че България е „една от най-толерантните държави“ и не бива този имидж да бъде развалян заради „група олигофрени“. Михайлов подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG