Връзки за достъпност

Извънредни новини

Улици, паркове, пари. Какво обещават кандидатите за кмет на Варна


Църквата "Успение Богородично" във Варна
Църквата "Успение Богородично" във Варна

Варна

Население: 345 369

Дял от БВП на страната: 6,5%

Безработица – 4,4% (данни за 2018 г.)

Основни кандидати: Иван Портних (ГЕРБ), Анелия Клисарова (БСП), Стела Николова (независим кандидат, издигнат от „Демократична България“)

Те говорят най-често в минало време. Единият обикновено казва колко много е направил за града, а другите го критикуват. Предизборният дебат във Варна предлага твърде малко поглед в бъдещето.

И още една особеност на града - повечето кандидати говорят най-малко тъкмо по въпроса, който цялата страна свързва с проблемите във Варна - така наречената "Алея Първа".

Двама от тримата основни кандидати за кмет на града са познати лица от последните местни избори през 2015 г. Настоящият кмет Иван Портних (ГЕРБ) тогава спечели още на първи тур с 62,67% от гласовете пред Анелия Клисарова, която тогава се яви като независим кандидат. Новото лице е кандидатът на „Демократична България“ Стела Николова, която няма политически опит и разчита на вота на недоволните от сегашното управление.

Иван Портних защитава постиженията на управлението си и обещава да продължава да работи по същия начин и занапред. Анелия Клисарова критикува състоянието на града, без да предлага много конкретни мерки за подобряването му. Стела Николова посочва като свои приоритети ограничен кръг от теми, свързани най-вече с прозрачността на управлението и подобряването на инфраструктурата в кварталите.

От основните кандидати за кмет на Варна предизборна програма, публикувана на официалния сайт на политическата формация, която я подкрепя, има само Стела Николова. Програмата за развитие на Варна на Иван Портних може да бъде намерена на сайтове на местни медии, а Анелия Клисарова, издигната след раздор между местната сругтура на БСП и ръководството на партията, не е представила такава.

Инфраструктура

Развитието на инфраструктурата е ключово за Варна, която продължава да е до голяма степен откъсната както от София и другите големи градове във вътрешността на страната, така и от другия голям морски град – Бургас. Иван Портних има намерение да работи за решаване на този проблем, като изгражди втора връзка с недовършената магистрала „Хемус“, която да отклони трафика към пристанището и промишлените зони. „Проектираме и пътя към Аксаково. Така ще имаме 3 основни изхода към магистралата“, каза той по време на дебат пред Нова телевизия.

Портних изтъква и реализираните по време на управлението му други мащабни инфраструктурни проекти, финансирани от държавния бюджет, със заявката, че смята да работи по същия начин. Сред тях е изграждането на бул. „Васил Левски“, който пропадна при първия проливен дъжд след пускането си в експлоатация.

Освен бъдещите мащабни инфраструктурни проекти, Иван Портних даде заявка също, че „фокусът се пренася към междублоковите пространства и малките улички, където вече се работи активно.“ Той обещава „изграждане на нови паркинги, развитие на веломрежата в града и достъпност за хората с увреждания“.

Другите кандидати за кмет на Варна не дават обещания за развитие на мащабни инфраструктурни проекти. Анелия Клисарова изтъква като приоритет по-доброто планиране и разпределение на средствата за развитие на инфраструктурата. Конкретни примери за проекти тя не дава в предизборните си изяви, но от думите ѝ се разбира, че ако бъде избрана, ще работи за решаване на проблема с паркоместата в кварталите, както и за съхраняване и разширяване на зелените площи в града.

В програмата на Стела Николова основно място заема създаването на „зелен интерактивен регистър“ във Варна, който от една страна да допринесе за това да не се застроянат зелените площи, а от друга – да се предоставя публична информация за гражданите как се поддържат те и какво се прави за разширяването им. Тя обещава и постоянна забрана за движение на коли в Морската градина. В свои изяви пред медиите Николова изразява намерение също да работи за създаване на достъпна среда – облагородяване на тротоарите и създаване на условия за придвижване на хора с увреждания.

Икономика и бизнес

Икономиката на Варна се движи сравнително равно през последните години. Средната заплата през второто тримесечие на 2019 г. е малко над 1100 лева, при средна за страната малко над 1200 лв. Безработицата намалява бавно. БВП на човек от населението обаче отбелязва петия най-нисък темп на повишение в страната - едва 47.7% при средно 72.4% в България, което свидетелства за забавен растеж в икономиката на града за разлика от другите големи градове у нас. Новите заводи рядко избират този регион (с изключение на стария индустриален център Девня). Икономиката на Варна е до голяма степен зависима от сезонния туризъм.

Малко са конкретните предложения от кандидатите за кмет на Варна за създаване на по-добри условия за бизнеса и привличане на инвестиции. Иван Портних обещава да работи за създаване на повече онлайн услуги и за развитие на индустриалните зони. Като свой приоритет той посочва подкрепата на младежки стартъпи и компании от сферата на дигиталните технологии. Той изтъква като приоритет също развитието на града като туристическа дестинация за четирите сезона, без да дава конкретни предложения как да стане това.

Анелия Клисарова, която има опит като ректор на Медицинския университет във Варна и министър на образованието в правителството на Плавен Орешарски, посочва като свой приоритет развитието на образованието като стимул за развитието на бизнеса, но не посочва конкретни проекти.

Стела Николова от своя страна посочва в своята програма като ключов приоритет въвеждането на електронно управление в рамките на между шест месеца и една година. Като част от него тя планира създаване на електронен портал за бизнеса, който да улесни работата на частните фирми с местната администрация.

Парите на града

През последните години бюдежът на община Варна нараства значително. Това обаче се дължи главно на финансовата подкрепа на правителството за изграждане на големите инфраструктурни проекти. Целта е, по думите на премиера Бойко Борисов, „Варна да догони Бургас“, който през последните години беше основен бенефициент на финансиране от правителството и на пари по европейски програми за сметка на Варна, чиито средства бяха орязани при управлението на предишния кмет на града Кирил Йорданов.

Като приоритет в тази област Иван Портних издига привличането на още повече пари от европейските фондове. Той обещава да работи също така за увеличаване на собствените приходи на общината чрез развитието на местната икономика.

Стела Николова единствена издига като приоритет увеличаването на прозрачността при управлението на бюджета. Според нея това може да стане с въвеждането на електронно управление. Тя обещава също и публикуване на разчета на общинския бюджет, за да бъде той достъпен за гражданите. Сред плановете на юристката е да публикува информация прогнозната стойност, конкурсите за обществени поръчки и победителите тях.

Тя изтъкна също, че ако бъде избрана за градоначалник, ще потърси начин да реши въпроса с т. нар. „Дупка“, купена през 2018 г. след одобрението на общинските съветници от ГЕРБ и ДПС, от бизнесмена Георги Гергов за 43,2 млн. лева, отпуснати от правителството. Преди два месеца общината организира допитване какво да се прави с терена. План обаче все още не е огласен.

Друг въпрос, който не присъства активно в дебатите между кандидатите за кмет на Варна, е съдбата на мащабния проект „Алея Първа“ на свързания с групата дружества около „Химимпорт“ „Холдинг Варна“. Проектът беше представен преди повече от 10 години, след като теренът беше продаден на дружеството от бившия областен управител на Варненска област Христо Контров (ДПС) за 50 евро на кв. км. Нито един от атракционите в първоначалния проект не е реализиран до момента.

Политическата ситуация

Макар повечето кандидати за кмет на Варна да не влизат за пръв път в тази битка, нови политически скандали не липсваха. Острите спорове около издигането на Анелия Клисарова като кандидат на БСП може да доведат до отдръпването на гласоподавателите на левицата. Тя беше издигната с подкрепата на ръководството на партията, докато местната струкура първоначално изрази готовност на подкрепи Костадин Костадинов („Възраждане“). Местната структура на БСП оспорва в съда листата за общински съветници на партията.

Подобно на София, ДПС не издигна кандидат за кмет на Варна. Ръководството на движението не е декларирало подкрепа за нито един от кандидатите за кмет на града.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG