Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристин Лагард официално беше избрана за шеф на Европейската централна банка


Новият шеф на Европейската централна банка Кристин Лагард
Новият шеф на Европейската централна банка Кристин Лагард

Европейския съвет официално потвърди назначението на Кристин Лагард начело на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс. Тя ще встъпи в длъжност на първи ноември и за осем години ще заеме мястото на досегашния ръководител на банката Марио Драги.

Лагард, която беше начело на Международния валутен фонд (МВФ), през юли беше издигната като кандидат за поста в ЕЦБ от страна на лидерите на страните от ЕС. През септември тя получи и подрекапата на Европейския парламент. По време на тайно гласуване 394 депутати подкрепиха французайката, а 206 бяха против.

След избирането и за шеф на МВФ, Лагард бе раследвана от френските власти за ролята ѝ в афера, свързана с близкия до бившия френски президент Никола Саркози бизнесмен Бернар Тапи. Според обвинението по времето, когато е била министър на икономиката и финансите, Лагард е превишила правомощията си при уреждането на съдебен спор между Тапи и Държавния консорциум за реализация. През 2013 г. раследването срещу нея беше прекратено и тя остана само свидетел по делото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG