Връзки за достъпност

Извънредни новини

Целият изпълнителен комитет на БФС последва Михайлов и подаде оставки


Борислав Михайлов вече официално не е президент на Българския футболен съюз
Борислав Михайлов вече официално не е президент на Българския футболен съюз

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, членовете на изпълнителният комитет, както и старши треньорът на националния отбор Красимир Балъков, подадоха оставки. Това стана ясно след днешното заседание на управляващия орган на федерацията.

„Току-що подадох оставка като президент. Както знаете, тя е личен акт и не се обсъжда“, заяви Михайлов пред медиите. Той подчерта, че решението за оставката му не е било повлияно от искането на министър-председателя Бойко Борисов, който поиска неговото напускане във вторник и обяви, че държавата няма да работи с футболната централа, докато тя се оглавява от настоящия президент.

"У нас никога не е доказвано уговарянето на мачове от професионалния футбол", каза Михайлов по повод акцията на ГДБОП в офисите на БФС, която се проведе в деня след мача между България и Англия. Той подчерта, че няма да се кандидатира за нов мандат като президент и не планира скоро да се занимава активно в сферата на футбола.

След приключването на заседанието на изпълнителния комитет стана ясно, че временно изпълняващ длъжността президент ще бъде досегашният вицепрезидент Михаил Касабов. Той поемма управлението на централата, след като преди това от поста са се отказали двамата други вицепрезиденти Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев. Касабов ще бъде начело на БФС до провеждането на нов изборен конгрес. Точната дата за конгреса ще стане ясна след провеждането на следващото събрание на управляващия орган.

Изпълнителният комитет е приел и оставката на старши треньора на „А“ националния отбор Красимир Балъков и ще търси негов заместник в следващите седмици. С тази роля ще бъде натоварен Лечков.

До промените в най-голямата спортна федерация в България се стигна след европейската квалификация между родните национали и Англия, загубена с 0:6. По време на мача част от присъстващите по трибуните издаваха расистки възгласи и показаха нацистки поздрави. Това доведе до двукратното прекъсване на мача, а поведението на провинилите се фенове предизвика сериозен отзвук в световните медии. В деня след мача премиера Борисов поиска оставката на Михайлов, а президентът на БФС още тогава обяви, че напуска поста си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG