Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки примирието, боевете в Сирия продължават


Военните действия в Сирия трябваше да бъдат прекратени за пет дни
Военните действия в Сирия трябваше да бъдат прекратени за пет дни

14 цивилни са били убити в североизточната част на Сирия в петък, въпреки договорката за петдневно прекратяване на огъня. До ситуацията се е стигнало след въздушен удар на турските военни и изстреляни в отговор снаряди от страна на кюрдските сили, обяви Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП).

Действието се е развило в и около град Баб ал-Кеир, които се намира на изток от граничния град Рас ал Айн. По време на турския въздушен удар са загинали и осем бойци от Сирийските демократични сили (СДС).

Говорителят на СДС Мустафа Бали обвини Турция в нарушаването на условията по примирието, които в четвъртък бяха договорени между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

„Въздушни и артилерийски атаки продължават да бъдат насочвани към позиции на бойците, домове на цивилни и към болницата в Рас ал-Айн“, каза Бали.

Според договорката между САЩ и Турция военните действия трябваше да бъдат прекратени за пет дни. В това време американската страна пое ангажимент да подпомогне оттеглянето на водените от кюрдите бойци от зоната за сигурност, която Анкара иска да създаде в пограничния район.

В същото време Ердоган обяви, че примирието се спазва и към момента не са възниквали никакви проблеми. Той предупреди, че турските сили ще подновят офанзивата си срещу кюрдските сили в Сирия на 22 октомври, ако те не се оттеглят до тогава.

Миналата седмица Турция започна военната си офанзива в североизточната част на Сирия, заявявайки, че цели да изтласка кюрдските милиции от граничната зона, която да бъде използвана за настаняването на сирийските бежанци. Действията на Анкара станаха възможни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американските военни, които се биеха заедно с кюрдите срещу Ислямска държава, ще се оттеглят от региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG