Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент принуди Джонсън да иска ново отлагане на Брекзит


Борис Джонсън по време на днешното заседание на британския парламент
Борис Джонсън по време на днешното заседание на британския парламент

Депутатите в парламента на Великобритания приеха поправка, с която отложиха гласуването на сделката за напускане на ЕС, която премиера Борис Джонсън договори, съобщават световните агенции. Днешният вот отлага одобрението на сделката на правителството, докато бъде прието законодателство за нейното прилагане.

Поправката, която бе внесена от бившия министър на консерваторите Оливър Летуин и получи неговото име, цели окончателно да премахне възможността за това Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври без сделка.

„Няма да договоря отлагане с ЕС и законът не ме принуждава да го сторя“, каза премиерът Джонсън след гласуването. Той заяви, че няма да се откаже от стратегията си и ще подложи на гласуване необходимото законодателство, което да позволи приемането на договорената от него сделка. Това ще се случи в началото на следващата седмица. Министър-председателят подчерта, че вече няколко пъти е уведомил представителите на европейските власти, че отлагането ще е лошо за Великобритания, съюза и „демокрацията“.

На първото съботно заседание в британския парламент от 37 години насам, правителството загуби вота с минимална разлика. Депутатите гласуваха с 322 гласа „за“ срещу 306 „против“ поправката Летуин.

Заради резултатите от днешния вот Джонсън ще трябва да изпрати писмо до Брюксел с искане за нов срок за Брекзит, тъй като сделка няма да бъде постигната до 23 часа местно време днес.

В петък европейските лидери подкрепиха единодушно, постигнатата ден по-рано сделка за Брекзит. Тя предвижда нов ред за управление на границата между Ирландия и Северна Ирландия, след като по-рано британския парламент на три пъти отхвърли въвеждането на предпазен механизъм, съгласуван между Брюксел и бившият британски премиер Тереза Мей.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG