Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция също обвини кюрдите в нарушаване на примирието


В събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че офанзивата на турските сили може да продължи, ако водените от кюрдите сили не се изтеглят от зоната за сигурност
В събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че офанзивата на турските сили може да продължи, ако водените от кюрдите сили не се изтеглят от зоната за сигурност

Един турски войник е бил убит, а друг е ранен след атака от страна на кюрдски милиции в североизточната част на Сирия, съобщиха от турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В събота говорител на Сирийските демократични сили (СДС) обяви, че Турция е извършила въздушен удар върху цивилно население и я обвини в нарушаване на сключеното между Анкара и Вашингтон петдневно примирие.

„Въпреки договорката за създаване на военна зона със САЩ…20 нарушения са били извършени от терористи, представители на кюрдските милиции“, се казва в съобщението на турското министерство на отбраната. От там добавят, че турските войници са били атакувани докато са патрулирали района около Тел Абяд.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че в случай, че кюрдските военни не спазват примирието и не се оттеглят извън територията, предвидена за зона за сигурност, турската офанзива ще продължи.

„Ще смажем лидерите на терористите“, предупреди в събота турския президент, когато категорично отрече и страната му да е нарушавала постигнатото със САЩ премирие.

По време на визита в Анкара вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и турският държавен глава Ердоган постигнаха съгласие за петдневно прекратяване на огъня. Вашингтон пое ангажимент да съдейства за оттеглянето на кюрдите от предвидената зона за сигурност.

На девети октомври Турция започна своята офанзива в североизточната част на Сирия. Това стана възможно, след като Вашингтон обяви изтеглянето на американските военни от региона. Въпреки това на няколко пъти президентът Доналд Тръмп заплаши турския си колега Ердоган, че ако турските военни прекрачат границата по време на офанзивата си, той ще „унищожи“ икономиката на Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG