Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три расистки прояви в британското футболно първенство през уикенда


Част от шотландския отбор "Рейнджърс", които казват, че са били обект на расистки обиди
Част от шотландския отбор "Рейнджърс", които казват, че са били обект на расистки обиди

Сигнали за расистки обиди към играчи бяха подадени по време на последния кръг от британското футболно първенство, като един от мачовете беше прекратен, съобщава БиБиСи.

Обидите към футболисти идват дни, след като българските агитки бяха обвинени в расистки прояви по време на квалификацията България-Англия в София, които доведоха до оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Обиди към вратаря на “Харингей бороу” Валери Дъглас Паджетат доведоха до прекратяване на квалификацията от турнира за Купата на футболната асоциция (ФА къп) между "Харингей бороу" и "Йоувил таун". Треньорът на "Харингей бороу" изведе играчите си от терена, а мачът не се доигра. На интернет сайта на клуба бе написано: "Мачът бе прекратен след расистки обиди. Ужасен следобед."

Треньорът на "Харингей" Том Лойзу реши отборът да напусне игрището в 64-тата минута след като вратарят, който е от Камерун, бе замерян с предмети и обиждан от феновете на "Йоувил" преди отсъдената срещу "Харингей" дузпа.

Отново в събота на мач от националното първенство между "Лутън" и "Бристъл сити" бяха подадени сигнали за обиди от гостуващата агитка. В съобщение след срещата от "Бристъл сити" изразиха съжаление за проявите на расизъм и обявиха, че клубът ще вземе мерки срещу нарушителите.

“Всеки закупил билет или сезонна карта ще бъде проверен и при нужда ще бъде докладван на властите. В момента клубът разследва подадените сигнали за расизъм и може да гарантира, че ще бъдат взети мерки срещу него", заявиха от "Бристъл".

Сигнал беше подаден и в Шотландия след двубоя между "Хартс" и "Рейнджърс". Домакините съобщиха, че разследват сигнал за расистки обиди към звездата на гостите от Глазгоу Алфредо Морелос.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG