Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: България е интерпретирала неправилно значението на термина „джендър“


Специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович
Специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович

Терминът „джендър“ се разбира неправилно в България и тя трябва да намери по-точен превод, както и да преосмисли отношението си към Истанбулската конвенция. За това настоя специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович в София.

"Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана“


"Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана“, заяви Симонович. И допълни, че интерпретацията, в която се акцентира на социалната роля на пола, е безпрецедентна и неправилна и е довела до последвалото напрежение по отношение на Истанбулската конвенция, която така и не беше ратифицирана от Народното събрание.

Специалният докладчик е в България от 14 октомври, а в понеделник представи пред медиите констатациите и впечатленията си. Симонович ще представи окончателния си доклад в Службата на Върховния комисар за правата на човека през юни 2020 г.

Специалният пратеник на службата за човешките права отбеляза, че макар терминът "джендър" да фигурира и в други закони в България, както и в европейски документи, ратифицирани от страната, той е погрешно интерпретиран в Истанбулската конвенция.

Според нея тълкуванието на Конституционния съд, с което конвенцията срещу насилието срещу жени беше обявена за противоречаща на българската конституция, е неправилно и че в него не се взима предвид Конвенцията за правата на жените.

Симонович призова за ратификация на конвенцията, но отбеляза, че е необходимо преди това институциите, медиите, неправителственият сектор да направят сериозна разяснителна кампания, като се даде правилната интерпретация на термина и след това се успокоят хората, като се отговори на притесненията им, пише „Дневник“.

След Съвета на Европа, който излезе със същото заключение и поиска да бъде направен по-точен превод на понятието „джендър“, Службата на Върховния комисар за правата на човека е втората международна организация, която настоява за ревизия на българските заключения.

Симонович посочи, че в България се забелязва прекомерна търпимост и дори обществена толерантност към насилието над жени и домашното насилие, като това се дължи и на пропуски в законодателството. Мерките за защита на жените в законите не са достатъчно и трябва да се преосмислят в посока ускоряването на действията в защита на жертвите на насилие.

България се забелязва прекомерна търпимост и дори обществена толерантност към насилието над жени и домашното насилие


Сред останалите забележки са, че в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа. Освен това информацията за престъпления над жени, домашното насилие и убийствата на жени не се събира систематично и че в нея липсват достатъчно подробности, които отслабват анализите и не позволяват да се вземат адекватни мерки.

Специалният докладчик поиска и реформи, а също и кампании, за да бъдат насърчени жените да свидетелстват и да подават жалби, за да не остават тези престъпления скрити. Симонович посочи, че България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие и трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи.

Въпреки препоръката на Европейската комисия за ратификация на конвенцията, все още 7 европейски държави не са го сторили: България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Обединеното кралство. Конвенцията на Съвета на Европа е подписана от ЕС през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG