Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: България е интерпретирала неправилно значението на термина „джендър“


Специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович

Терминът „джендър“ се разбира неправилно в България и тя трябва да намери по-точен превод, както и да преосмисли отношението си към Истанбулската конвенция. За това настоя специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович в София.

"Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана“


"Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана“, заяви Симонович. И допълни, че интерпретацията, в която се акцентира на социалната роля на пола, е безпрецедентна и неправилна и е довела до последвалото напрежение по отношение на Истанбулската конвенция, която така и не беше ратифицирана от Народното събрание.

Специалният докладчик е в България от 14 октомври, а в понеделник представи пред медиите констатациите и впечатленията си. Симонович ще представи окончателния си доклад в Службата на Върховния комисар за правата на човека през юни 2020 г.

Специалният пратеник на службата за човешките права отбеляза, че макар терминът "джендър" да фигурира и в други закони в България, както и в европейски документи, ратифицирани от страната, той е погрешно интерпретиран в Истанбулската конвенция.

Според нея тълкуванието на Конституционния съд, с което конвенцията срещу насилието срещу жени беше обявена за противоречаща на българската конституция, е неправилно и че в него не се взима предвид Конвенцията за правата на жените.

Симонович призова за ратификация на конвенцията, но отбеляза, че е необходимо преди това институциите, медиите, неправителственият сектор да направят сериозна разяснителна кампания, като се даде правилната интерпретация на термина и след това се успокоят хората, като се отговори на притесненията им, пише „Дневник“.

След Съвета на Европа, който излезе със същото заключение и поиска да бъде направен по-точен превод на понятието „джендър“, Службата на Върховния комисар за правата на човека е втората международна организация, която настоява за ревизия на българските заключения.

Симонович посочи, че в България се забелязва прекомерна търпимост и дори обществена толерантност към насилието над жени и домашното насилие, като това се дължи и на пропуски в законодателството. Мерките за защита на жените в законите не са достатъчно и трябва да се преосмислят в посока ускоряването на действията в защита на жертвите на насилие.

България се забелязва прекомерна търпимост и дори обществена толерантност към насилието над жени и домашното насилие


Сред останалите забележки са, че в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа. Освен това информацията за престъпления над жени, домашното насилие и убийствата на жени не се събира систематично и че в нея липсват достатъчно подробности, които отслабват анализите и не позволяват да се вземат адекватни мерки.

Специалният докладчик поиска и реформи, а също и кампании, за да бъдат насърчени жените да свидетелстват и да подават жалби, за да не остават тези престъпления скрити. Симонович посочи, че България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие и трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи.

Въпреки препоръката на Европейската комисия за ратификация на конвенцията, все още 7 европейски държави не са го сторили: България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Обединеното кралство. Конвенцията на Съвета на Европа е подписана от ЕС през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG